La Vanguardia (Català)

Els Mossos utilitzara­n drons per vigilar el Mobile

La policia força un canvi en el protocol per poder fer sobrevolar les aeronaus no tripulades a menys de 8 km de l’aeroport

- TONI MUÑOZ Barcelona

Els Mossos d’Esquadra faran servir les noves tecnologie­s per vigilar el congrés més tecnològic que té lloc a Barcelona, el Mobile World Congress. La policia catalana farà sobrevolar drons per primera vegada per patrullar des de l’aire i controlar la seguretat del congrés davant qualsevol incident que pugui passar. Amb un nivell de 4 sobre 5 d’alerta terrorista, els Mossos opten per tenir com més ulls millor en zones amb grans concentrac­ions de persones, ja sigui amb els agents de paisà i uniformats com amb el pilotatge d’una aeronau no tripulada que sobrevolar­à l’espai aeri del certamen a una altura de 50 metres.

L’ús d’aquestes naus no tripulades ha obligat els agents a establir un nou protocol de seguretat que, a més, comportarà canvis en la gestió del trànsit aeri i que obligarà a mantenir un contacte permanent amb l’aeroport del Prat. La normativa és molt estricta amb el pilotatge d’aquests aparells i en prohibeix l’ús en zones properes a grans infraestru­ctures i zones habitades ja que poden arribar a alterar rutes aèries. L’ús de drons està legalment prohibit a vuit quilòmetre­s dels grans aeroports, però en aquest cas els Mossos han arribat un acord amb el gestor de l’espai aeri, Enaire i Aena, per poder utilitzar la seva aeronau al volzarà, tant del recinte de Gran Via de la Fira de Barcelona, a l’Hospitalet de Llobregat.

El nou artefacte s’estrenarà dilluns amb l’inici del Mobile World Congress, i per això també ha estat necessari un protocol de coordinaci­ó entre diverses unitats dels Mossos d’Esquadra i la redacció d’un protocol intern d’actuació policial que tindrà un agent amb titulació de radiofonis­ta que estarà en permanent comunicaci­ó amb la torre de control de l’aeroport. Els drons emetran les imatges dels seus vols a temps real i les enviaran a l’òrgan conjunt de coordinaci­ó policial, que les analit- cosa que permetrà agilitar la resposta en cas d’amenaça. Si es produeix cap incident, el sistema permetrà arxivar les imatges, ampliar-les i utilitzar-les per a la identifica­ció de persones o d’accidents.

Amb l’estrena de la utilitzaci­ó de drons durant el Mobile, els Mossos obren la porta a fer servir aquests aparells en pròxims dispositiu­s de seguretat. “Estem obligats a innovar. La seguretat no pot estar estancada perquè l’evolució de les alertes terroriste­s t’obliguen a modernitza­r els dispositiu­s de seguretat. Per tant, és una nova tecnologia que els Mossos incorporar­an quan ho considerin oportú”, ha destacat el portaveu de la policia catalana, Albert Oliva, en declaracio­ns als mitjans.

Els Mossos disposen d’un equip de quatre drons amb una capacitat per mantenir-se en l’aire durant un temps de 30 a 45 minuts, per la qual cosa s’aniran alternant. Tot i així, només hi haurà una única aeronau sobrevolan­t l’espai aeri del congrés tret que la situació requereixi utilitzar més artefactes.

Aquest any, a diferència d’edicions anteriors, el perímetre de seguretat del Mobile World Congress serà més ampli, ja que els controls de seguretat es traslladar­an a l’exterior del recinte. L’objectiu policial és revalidar el nivell de satisfacci­ó aconseguit l’any passat, en què un 74% dels assistents al congrés van qualificar d’excel·lent la seva percepció de seguretat.

Els aparells volaran a 50 metres d’altura i s’establirà contacte directe amb la torre de control de l’aeroport

 ?? GEMMA SÁNCHEZ / ACN ?? Un agent dels Mossos d’Esquadra va presentar ahir el dron que pilotaran per reforçar la seguretat
GEMMA SÁNCHEZ / ACN Un agent dels Mossos d’Esquadra va presentar ahir el dron que pilotaran per reforçar la seguretat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain