La Vanguardia (Català)

La veu de Sant Just

Comença el compte enrere per a la reinaugura­ció d’un dels orgues més singulars de tot Catalunya

- DOMINGO MARCHENA Barcelona

Les persones que vagin aquests dies a la parròquia dels sants Just i Pastor, una de les més antigues de Barcelona, no només es retrobaran amb ells mateixos o amb Déu. També amb la música. L’orgue de la parròquia, que va emmudir el 2016 per una infinitat de patologies, ha estat sotmès a una restauraci­ó digna d’un orfebre al taller que l’orguener Albert Blancafort té a Collbató. Aquesta localitat del Baix Llobregat figura al mapamundi organístic gràcies a ell, el seu pare i artesans com ara l’italià Silvio Puggina.

El mestre Blancafort, de 53 anys, fill d’orguener, net de compositor i besnet de melòmans, ha construït els orgues de la Sagrada Família, de la basílica de Montserrat, de l’auditori de Tenerife i de les catedrals de Castelló i Alcalá de Henares, entre d’altres. La seva feina ha permès que un dels instrument­s musicals més singulars de Catalunya, com el qualifique­n els experts de L’Auditori de Barcelona, hagi recuperat la veu.

Així ho descobrira­n els qui tinguin la fortuna de coincidir amb les tasques d’harmonitza­ció que du a terme l’alemany Albert Nass. Ahir va ser un dia extraordin­ari perquè, tot i que encara no han col·locat tots els tubs, van fer cantar l’orgue els mateixos Blancafort i Nass, a més del rector de l’església, Armand Puig. Des de València, on era per motius profession­als, el castellone­nc Juan de la Rubia sentia enveja sana. Organista de la catedral de Barcelona, virtuós reconegut mundialmen­t i professor d’improvisac­ió de l’Escola Superior de Música de Catalunya, De la Rubia compta els dies que falten per a la reinaugura­ció de l’orgue. L’acte tindrà lloc el 18 de març amb la celebració de dos concerts. Un al matí, a càrrec d’un altre nom il·lustre de la interpreta­ció, Bernat Bailbé, l’organista de Sant Just; i un altre a la tarda, protagonit­zat per De la Rubia.

Abans, el 10 de març, se celebrarà la benedicció de l’instrument musical com a instrument litúrgic, que durant un dia convertirà en una mena d’amfiteatre aquesta església de Ciutat Vella, que s’alça sobre restes arqueològi­ques romanes del segle I d.C. i una església visigòtica del segle VI. L’ofici serà celebrat pel pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler, que dialogarà des de l’altar major amb l’orgue, a l’altre extrem de la nau central, que aquest cop farà cantar un altre monjo benedictí, Jordi-Agustí Piqué.

Aquest orgue és un dels pocs que va sobreviure als convulsos temps de la Guerra Civil, quan es van destruir prop del 90% dels orgues de Catalunya. La veïna església del Pi també es va salvar i alguns creuen que saben per què. La llegenda afirma que el sagristà, que sabia la sort que tenien altres temples, va treure uns bancs al carrer i els va cremar.

Quan va arribar una multitud enfurismad­a i amb torxes, el sagristà els va ensenyar les restes fumejants i els va dir: “Aquesta església ja ha cremat, anem a buscar-ne una altra”. No se sap què o qui va salvar l’orgue de la parròquia dels sants Just i Pastor, però el que no va poder la guerra, ho va fer el pas del temps i la mala conservaci­ó. Disfuncion­s, fuites i traspassos d’aire, desajustos, desafiname­nts i, entre altres mals, la lepra de l’estany, que corroïa algunes peces. Ara, després d’un exili d’un any a Collbató, ha tornat a renéixer.

Els experts de L’Auditori de Barcelona elogien l’instrument, un dels pocs que es va salvar de la Guerra Civil

 ?? MONTSE GIRALT ?? Albert Blancafort i Albert Nass ahir durant les tasques d’harmonitza­ció de l’orgue
MONTSE GIRALT Albert Blancafort i Albert Nass ahir durant les tasques d’harmonitza­ció de l’orgue

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain