La Vanguardia (Català)

Jean-Marie Périer: un viatge del rock a l’alta costura

El fotògraf francès, nòvio de Françoise Hardy, va retratar els famosos

- París ÓSCAR CABALLERO

Tenir en l’objectiu dues generacion­s de protagonis­tes, amb un interval de dues dècades, és suficient per convertir-se en famós. És el cas del fotògraf Jean-Marie Périer, retratista de la generació de rockers dels seixanta i els setanta, des de Françoise Hardy, que va ser el seu nòvio, fins als Beatles. Realitzado­r de films de ficció i documental­s, autor d’una desena de llibres, amb una trentena d’exposicion­s a Europa i Amèrica, Périer, que mostrarà les seves imatges del món de la moda a partir del 22 de març a París (Fashion Galaxy, a la galeria Photo 12), va veure cotitzar els seus originals de rockers, que es paguen per sobre dels 30.000 euros.

Als anys noranta, de tornada a França després d’una carrera triomfal en la publicitat nord-americana, converteix en icones els caps emergents d’un nou moviment, el dels modistes, d’Yves Saint-Laurent, Karl Lagerfeld, Thierry Mugler i Vivienne Westwood. Sense oblidar les seves muses: Monica Bellucci, Naomi Campbell, Carla Bruni. Oficialmen­t era fill d’una actriu i un actor importants, però JeanMarie va descobrir, als 16 anys, que el seu pare biològic era una altra celebritat, el cantant Henri Salvador, explicació genètica, diu, del seu interès per l’univers de la música.

El 1980, quan s’instal·la als Estats Units amb l’aval de sòlids contractes, entén que ha filat molt prim amb la foto rockera. No amb la fotografia. “Deu anys després, quan la meva germana em crida per al setmanari Elle, del qual era redactora en cap, vaig aprofitar l’ocasió. Va ser la seva aposta: la redacció no es pensava que el fotògraf del rock valgués per a la moda”.

Cal apuntar que Anne-Marie Périer, la seva germanastr­a, va consolidar la seva pròpia celebritat el 1999, quan el llavors alcalde de Neuilly, Nicolas Sarkozy, la va casar amb el cantant Michel Sardou, amb Johnny Hallyday per testimoni.

Aleshores Jean-Marie Périer havia guanyat uns quants galons en la moda. Normal. “Els rockers dels anys seixanta –evoca el fotògraf– s’havien convertit en pares de família,

Una exposició a París recull les seves millors instantàni­es per a setmanaris com ‘Elle’ i ‘Paris Match’

i els modistes els reemplaçav­en. Ningú no vivia com Saint Laurent, Lagerfeld o Jean-Paul Gaultier”.

Sobretot, retroba “la llibertat i la fantasia de què vaig gaudir a Paris Match, i al mateix grup de premsa”. Agrupa els seus muntatges en una sèrie que anomena L’univers dels creadors. Paral·lelament, realitza mitja centena de curts per a televisió sobre els anys seixanta i altres tants sobre la moda. En tots dos casos amb Jacques Dutronc, el cantant que va fer debutar com a actor en un film seu del 1974.

En fi, una exposició de les seves fotos rockeres el 2012 a l’Ajuntament de París va convocar més de 150.000 curiosos.

 ?? . ?? L’artista Salvador Dalí i la cantant, model i actriu Françoise Hardy
. L’artista Salvador Dalí i la cantant, model i actriu Françoise Hardy
 ?? . ?? Jean-Paul Gaultier el 1995
. Jean-Paul Gaultier el 1995

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain