La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Volo d’una banda a l’altra i en eixams, d’una manera semblant a com ho fan les orenetes. Extravïis trucades de mòbil. 2 Carrer a bon preu. Himne en què es repeteix tres vegades la paraula sant, en honor de Déu, de Jesucrist o de la Santíssima Trinitat. Tonalitat.

3 Guardin dissenys francesos. Recelar del que et diu la Itziar. 4 Adequats, sobretot a l’hora de fer donacions. Arbres de les betulàcies. 5 Crit de dolor que el patidor no es pot treure del pit. Aquesta és de la naturalesa de l’humor serós. El pronom feble de les arts marcials. 6 Cuiner o carbó. Mera. Àpats. 7 L’Aina en surt escuada. Sentia. Títol donat als dignataris de la cort otomana. El primer de tots.

8 Forat per on l’aigua passa del canal a les séquies i filloles. Gos alfabètic. Revesteix de roba. 9 Fòsfor. Pàtria màxima de la insularita­t que capgira el que esteu allí. Embarcacio­ns extraterre­stres. Principi administra­tiu.

10 Mitja olla california­na. Fangues i elles elaboren vasos. Palíndrom que es bat quan els animalons s’eleven.

11 Llengüeta. Emprenyada com la cantaora. 12 Nom donat a diverses resines que hom extreu de diferents arbres americans. Fècula musical.

13 Relatiu a la mar Roja. Fer-ho amb la píndola equival a ensabonar algú.

14 Assenyaleu amb el senyal de la creu. Els que recullen els calés.

VERTICALS 1 Tramava tornar a guanyar la cursa olímpica un dia. Espaiós. Xai que ja torna. 2 L’aconseguei­xen ràpidament els llibres més exitosos. Espai una mica llardós per anar-hi a fer copes. 3 Navego proa al vent. Pentini algú a la manera d’Elvis. Facin créixer la població de moltons.

4 Nitrogen. Mancat de justícia fins a fregar el cinisme. El sentit dels que arrufen el nas. 5 Racial. Pot ser de grills o de verdura. Indoeurope­u com en Vatanen. 6 Júnior. Faci l’últim àpat del dia. Encoratgeu. 7 Assistim a la santa missa. Mata de les papilionàc­ies que, agitada, pot ser ben crua. El cognom que pot ser Fahrenheit. 8 Gust. Mancat de testicles. Centúria. 9 Fer patent que tenia un Monopoly pirata. Remenada amb voluntat piròmana. 10 Protecció. De geni eixut, aspre. Xai degollat. 11 Banyego mentre m’ofereixen una torrada de Panrico. Trets de Molina. En un cert sentit, es posa a la boca el mugró i n’extreu substància. 12 Mig miler. Aquesta surt de l’accident sense cap ferida. Acceptaré l’herència, tot exclamant: ah! 13 Cursiu i al país de la bota. Sentit del gust molt apreciat a Cuba.

14 Germanes als ascensors. Transpirad­a a ca la Colau. Els metalls més nobles dels primers.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain