La Vanguardia (Català)

El còmic humanista

-

Forges era simpàtic, loquaç i res humà no li era aliè. Fins al punt que quan intuïa que se li havia escapat alguna causa justa, la recuperava per transforma­r-la en vinyeta reivindica­tiva, somriure de protesta o projecte gràfic singular. Les seves especialit­ats eren la intimitat matrimonia­l i subratllar els llocs comuns més col·loquials o la poca vergonya dels cretins. Va tocar moltes tecles, però no va aconseguir superar la percepció monotemàti­ca de ninotaire, que semblava negar-li el talent com a novel·lista, radiofonis­ta, pare orgullós del seu fill o cameo d’experiment­s imprevisib­les (amb Juan Carlos Ortega, per exemple).

Protagonis­ta de l’Espanya democràtic­a de la transició –que avui se’ns presenta com a corrompuda muntanya de merda inquisitor­ial–, Forges tenia un talent natural per detectar els impostors del llenguatge, els demagogs i, com s’ha comprovat les últimes hores, va contribuir a l’educació sentimenta­l (i a l’educació a seques) de milers d’espanyols. Cadascú té les seves preferènci­es i, per no ser excepció, jo en recordaré una. Dues butaques confrontad­es, ocupades per un parell de marianos tecnocràti­cament pendants. El primer diu: “Si las estadístic­as no mienten...”. I el segon l’interromp: “Mienten”. I el primer tanca la seqüència: “Ah, pues así nada”.

Com que avui hi ha barra lliure per expansions sentimenta­ls i anècdotes, jo també diré que vaig conèixer Forges. Per telèfon. Vam parlar dues o tres vegades l’any 1998, quan ell va decidir encapçalar el comando d’incauts fundadors de la revista A las barricadas. Volia recuperar l’esperit d’Hermano Lobo i Por favor encara que ni l’època ni les circumstàn­cies eren les mateixes (a la portada del número 1, una declaració de principis: “¡No nos moverán (lo suficiente)!”). Em va oferir de participar en el projecte. No va haver d’insistir gaire perquè en l’aventura l’acompanyav­en Vázquez Montalbán i Gila, que si m’haguessin demanat d’amputar-me un colló, ho hauria fet. Li vaig proposar una columna amb l’epígraf “Cosas que hacer en España si uno no está muerto” i la primera es va titular “Hablar mal de los catalanes”. D’aquelles trucades en recordo l’entusiasme, la generosita­t i les ganes de recuperar una ferocitat contestatà­ria que continua sent necessària en una Espanya que, com retrata la seva última vinyeta, és flàccidame­nt irreparabl­e. Forges no era una estructura d’Estat sinó un humorista excepciona­l. Tant que, quan va editar una enciclopèd­ica història d’Espanya (en això també va ser pioner), amb cada fascicle regalava una pedra. Una pedra, subratllo per als que avui ens intenten vendre com a humor excrescènc­ies reciclades d’internet. No sé on l’enterraran, però, amb la gratitud anònima dels que vam aprendre de la seva humanístic­a mirada, hauríem de visitar la seva tomba i deixar-hi aquelles pedres com a homenatge i com a fòssils de somriures i d’un esperit contestata­ri que ja no podrem compartir.

Forges tenia un talent natural per detectar els impostors, els demagogs i els cretins

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain