La Vanguardia (Català)

La cobdícia és insaciable

- LLUÍS BONET MOJICA

Todo el dinero del mundo

Direcció: Ridley Scott

Intèrprets: Michelle Williams, Christophe­r Plummer, Mark Wahlberg, Romain Duris Producció: EUA, 2017. All the

money in the world. 132 min. Thriller/biográfica

Bandejat normalment pels idòlatres incondicio­nals del presumpte cinema d’autor, Ridley Scott, ja octogenari, ha anat desenvolup­ant una llarga i atractiva carrera, amb grans èxits de taquilla que gairebé mai no l’han precipitat a l’abisme de la ximpleria i el ridícul. Tot i això, aquesta pel·lícula entorn del segrest a Itàlia del net de setze anys del poderós magnat nord-americà del petroli Jean Paul Getty, ocorregut el 1973, li ha portat problemes inesperats que el director de Blade Runner i Gladiador ha sabut esquivar amb gran habilitat. Perquè tot just un mes abans que Todo el dinero del mundo arribés a les pantalles comercials, Ridley Scott es veia obligat a cancel·lar-ne l’esperada estrena. El motiu? El seu protagonis­ta, Kevin Spacey, saltava inesperada­ment a les primeres pàgines dels mitjans després de ser denunciat per abusos sexuals, cosa que certament no era la millor publicitat per al film.

Era un repte summament difícil, però Ridley Scott va decidir substituir Kevin Spacey pel més veterà Christophe­r Plummer (que podria guanyar el seu segon Oscar com a actor de repartimen­t), introduint­lo en les moltes seqüències ja filmades. El resultat és certament notable. Res no desentona en aquesta producció que, malgrat un dilatat metratge, manté l’espectador gairebé sempre en suspens. El segrest de John Paul Getty III (1956-2011) va ser tot un esdevenime­nt mediàtic i va desfermar molts dimonis interiors. El vell i aristocràt­ic avi de la família es va negar a pagar el rescat milionari que exigia la màfia calabresa, i amb una fredor aterridora va arribar a dir: “Tinc catorze nets més. Si pago un sol penic, tindré catorze nets segrestats”.

Després d’aquell segrest que el va submergir en un malson impossible de superar, John Paul Getty III es veuria devastat pel consum desmesurat d’alcohol i drogues. L’ambició dels diners no coneix límits i fomenta les pitjors tragèdies. Amb una també esplèndida Michelle Williams en el paper de mare del segrestat, la pel·lícula s’anticipa a una sèrie televisiva que està rodant el director Danny Boyle.

 ??  ?? Seqüència de Todo el dinero del mundo
Seqüència de Todo el dinero del mundo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain