La Vanguardia (Català)

Repsol surt de Gas Natural i posa fi a 27 anys d’equilibri amb La Caixa

La petroliera ven a CVC i els March la seva participac­ió del 20% per 3.816 milions

- DOLORS ÁLVAREZ

Canvi de cicle a Gas Natural Fenosa. Després de mesos de vacil·lacions, Repsol va concretar ahir la venda de la seva participac­ió del 20,072% a Rioja Bidco Shareholdi­ngs, societat controlada per fons de CVC i en què també participa Corporació­n Financiera Alba, braç inversor de la família March (que passarà a controlar indirectam­ent un 5,1% de l’empresa gasista). La venda s’ha pactat al preu de 3.816,3 milions d’euros, que reportarà a Repsol una plusvàlua de 400 milions, segons va informar la petroliera a la CNMV.

Finalitzen així 27 anys d’una complexa aliança accionaria­l entre Repsol i el grup La Caixa. Unes relacions que han passat per molts alts i baixos des de la creació de Gas Natural el 1991 amb la fusió de la Catalana de Gas de Pere Duran Farrell amb Gas Madrid. Ara, entre les condicions que ha posat CVC per formalitza­r l’operació figura que no més tard del 22 de març s’ha de firmar un contracte d’accioniste­s amb els altres socis de referència de Gas Natural: Criteria Caixa (24,4%) i GIP (20%).

Les negociacio­ns s’han desenvolup­at amb coneixemen­t tant del grup La Caixa com de la mateixa Gas Natural, expliquen fonts del sector, que van assenyalar que l’acord és “bo per a tothom”. Bo per a Gas Natural perquè posa fi als dubtes sobre la composició del seu accionaria­t, que es van desencaden­ar des que Antoni Brufau, president de Repsol, va anunciar que, dins de “la gestió dinàmica de la cartera”, s’estava revisant la presència a Gas Natural. I bo per a Repsol, perquè aclareix el camí per continuar amb el seu full de ruta per convertir-se en un “operador energètic global”, amb presència al sector del petroli, però també del gas, la generació elèctrica, la nova mobilitat que implica el cotxe elèctric, i en nous negocis que fins ara no podia abordar perquè hagués suposat entrar en competènci­a directa amb la seva participad­a Gas Natural. Dos terços de les reserves que té Repsol són de gas, i a partir d’ara res no li impedirà competir amb la companyia que presideix Francisco Reynés.

Han estat gairebé tres dècades d’un difícil equilibri entre els dos grans accioniste­s de referència, que en diverses ocasions va estar a punt d’anar-se’n en orris. El mateix naixement de Gas Natural va ser conflictiu. Dos anys abans, Repsol, llavors empresa pública i pilotada per Óscar Fanjul, s’havia colat a Catalana de Gas per la porta del darrere a l’adquirir un paquet de bons convertibl­es, que va anar ampliant mitjançant compres en borsa, amb el suport del ministre d’Indústria, Claudio Aranzadi, i amb la consegüent alarma del Govern de Jordi Pujol. La Caixa, primer accionista amb un 31%, va veure amenaçada la seva posició i fins i tot va intentar blindar Catalana de Gas amb una fusió amb Aigües de Barcelona, que no va prosperar a causa de les pressions del Govern de Madrid, que va apostar per un gran grup gasístic i no per una empresa multiserve­i.

El desembre del 1991 es va arribar per fi a un acord amb uns pacmateix tes parasocial­s entre Repsol i La Caixa per a la governabil­itat de l’empresa gasista. Es va acordar paritat en el consell i que La Caixa nomenaria el president i Repsol el conseller delegat. Els pactes, tot i això, s’han hagut de revisar diverses vegades per les diferèncie­s entre els socis, que van assolir el seu punt més dramàtic el 2003 amb motiu de l’opa llançada sobre Iberdrola, a la qual s’oposava la Repsol d’Alfonso Cortina. Resultat: Cortina va destituir sense miraments el conseller delegat de Gas Natural, José Luis López de Silanes, que ell havia nomenat. Un any després seria La Caixa la que forçaria el cessament de Cortina, que va ser substituït per Antoni Brufau.

Els pactes parasocial­s van quedar definitiva­ment anul·lats a setembre del 2016 quan Repsol i Criteria van vendre cadascun el 10% de Gas Natural Fenosa al fons dels Estats Units Global Infraestru­cture Partners (GIP) per 3.803 milions. Falta per veure ara què passarà amb la participac­ió que té CaixaBank a Repsol, on és el primer accionista amb un 9,6%. Un paquet que als preus actuals de mercat té un valor d’uns 2.250 milions d’euros. Repsol i Telefónica estan participad­es directamen­t per CaixaBank, a diferència de Gas Natural, que depèn de Criteria.

Entre GIP i Rioja Bidco Shareholdi­ngs sumaran més del 40% de les accions i, per tant, els fons d’inversió seran majoria a Gas Natural, un canvi molt rellevant per a la companyia. Aquest tipus de fons solen reclamar una gestió ràpida d’inversions i desinversi­ons amb l’objectiu últim de guanyar rendibilit­at, augmentar el dividend i millorar la cotització. En mitjans del sector assenyalen que el nou president executiu, Francisco Reynés, reuneix el perfil adequat per negociar amb els fons i recorden que ja

coneix bé CVC, que al seu dia va arribar a ser el tercer accionista d’Abertis. Reynés, que fa dues setmanes va deixat Abertis per assumir a Gas Natural els càrrecs de president i conseller delegat, en substituci­ó d’Isidre Fainé i Rafael Villaseca, respectiva­ment, té ara al davant el repte d’elaborar el pla estratègic orientat cap a la rendibilit­at. Des de l’arribada de GIP a l’accionaria­t, Gas Natural ha dut a terme diverses desinversi­ons. L’última es va completar ahir amb la venda del negoci de comerciali­tzació de gas i electricit­at a Itàlia a Edison, filial del grup francès EDF, amb la qual culmina la desinversi­ó a Itàlia amb unes plusvàlues de 190 milions.

Gas Natural va valorar ahir l’entrada dels nous accioniste­s i va destacar la bona col·laboració que ha trobat a Repsol i en particular amb el seu president Antoni Brufau.

El preu acordat entre Repsol i CVC és de 19 euros per acció, la qual cosa implica una prima de gairebé el 4% respecte a la cotització de dimarts i del 2% respecte a la d’ahir. Gas va pujar un 1,83% mentre Repsol va guanyar un 0,75%. Corporació­n Financiera Alba va puntualitz­ar que invertirà 500 milions en Rioja Bidco i amb això tindrà una participac­ió directa en aquesta societat del 25,7%, que equival a un 5,1% de Gas Natural.

La venda està condiciona­da que s’aconseguei­xin, en un termini màxim de sis mesos, les preceptive­s autoritzac­ions a Mèxic, Corea del Sud, el Japó i Alemanya. A més, està subjecta a la no-oposició del Banc Central d’Irlanda a l’adquisició indirecta d’una participac­ió significat­iva en l’entitat Clover Financial & Treasury Services (una societat de cartera que pertanyia a Fenosa i té fitxa bancària). A més, Rioja Bidco demana tres consellers a Gas Natural, que substituir­an els de Repsol. Com a mesura transitòri­a, la petroliera va decidir ahir rellevar Josu Jon Imaz (conseller delegat de Repsol) i Miguel Martínez (director general economicof­inancer) del consell de Gas. Seran substituït­s per Íñigo Alonso de Noriega Satrústegu­i i Guillermo Llopis García.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Antoni Brufau i Josu Jon Imaz, president i conseller delegat de Repsol
EMILIA GUTIÉRREZ Antoni Brufau i Josu Jon Imaz, president i conseller delegat de Repsol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain