La Vanguardia (Català)

Allò mai vist

- Josep Oliver Alonso

Aquestes últimes setmanes, les notícies no han estat sempre positives. Entre altres elements, els tipus d’interès als EUA han començat un camí alcista que amenaça amb desestabil­itzar els mercats de bons i accions, mentre els vents de cua han iniciat un cert canvi de tendència. Unes modificaci­ons que, en alguns casos, poden ser rellevants per a nosaltres i torçar l’actual recuperaci­ó. Per això, cal saludar molt positivame­nt els resultats del comerç exterior de béns el 2017, dels quals voldria destacar certs trets.

Primer, la positiva dinàmica de les exportacio­ns no és nova: reflecteix una tendència, iniciada el 2010, que les ha elevat de 186.000 a 277.000 milions d’euros el 2017 (del 17,7% al 24,1% del PIB), i això malgrat la frenada en material de transport. Un fort augment que tradueix la diversific­ació de mercats dels últims anys: el 8% d’augment de les vendes a la UE ha estat menor que el de les dirigides a la resta d’Europa (11,6%), els EUA (10%), Amèrica Llatina (12,7%) o la Xina (24,4%).

Segon, la intensa recuperaci­ó en importacio­ns el 2017 (10,5%), encara que caldrà esperar per caracterit­zar-la. I això, tant perquè el seu avenç des del 2011 ha estat reduït (fins al 2016, a raó d’un 0,7% anual) com perquè el seu increment el 2017 reflecteix l’explosió de les energètiqu­es (36,4%) davant el contingut augment de les no energètiqu­es (3,2%).

Finalment, el saldo de la balança de béns (-24.000 milions el 2017) es troba molt allunyat dels registres previs a la crisi i, també, dels dels anys 2008-2011 (de -60.000 milions/any). I la seva composició és positiva: reflecteix un valor pràcticame­nt nul en béns no energètics, amb la

L’èxit exportador és clar, però hem de recordar que es basa excessivam­ent en la contenció salarial

qual cosa el modest desequilib­ri exterior cal atribuir-lo a l’energia, una cosa esperable atesa la nostra dependènci­a del petroli.

En vista d’aquesta evolució, tres considerac­ions.

L’èxit exportador és inqüestion­able. Però faríem bé de recordar l’excessiva contribuci­ó de la contenció salarial a la seva millora: per mantenir aquest impuls la pròxima dècada caldrà reforçar els avenços de productivi­tat. Respecte a les compres, el seu contingut augment els últims anys sembla apuntar que la millora de competitiv­itat externa s’ha traduït en un parcial desplaçame­nt d’importacio­ns al mercat intern. Finalment, per un país tan endeutat amb la resta del món com Espanya (el deute net se situa a prop del 85% del PIB), cal saludar el modest dèficit comercial (un -1,9% del PIB en mitjana del 2013-2017), que anticipa una balança de pagaments novament en superàvit. I això amb forts avenços de la demanda interna. Aquest superàvit hauria de continuar per reduir el deute exterior al nivell exigit per la UE (-35% del PIB).

Creixement del PIB amb fort avenç de la demanda interna, millora exportador­a i modest dèficit en la balança de béns: allò mai vist. Congratule­m-nos-en, doncs. I sense que serveixi de precedent, al Cèsar el que és del Cèsar, i a Déu el que és de Déu.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain