La Vanguardia (Català)

Telefónica traurà O2 a borsa i preveu vendes a Llatinoamè­rica

L’operadora va guanyar 3.132 milions el 2017, un 32,2% més

- Madrid

“Estem preparant la sortida a borsa d’O2 al Regne Unit”, va reiterar ahir fins en tres ocasions el president executiu de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, en la roda de premsa de resultats del 2017, a Madrid, encara que va matisar que “si es presenta una altra alternativ­a, doncs s’estudiarà”. El número u de l’operadora té clar que després de la venda fallida de la filial britànica, fa un parell d’anys, toca desinverti­r, però s’està guanyant temps fins que es produeixi la subhasta de noves llicències de 4G i 5G al mercat britànic, la qual cosa proporcion­arà més valor a la filial per poder competir cara a cara amb les operadores domèstique­s com BT, Vodafone o Three.

El 2016, la Unió Europea va bloquejar els plans de Telefónica de vendre el negoci per 10.250 milions de lliures (13.000 milions d’euros, al canvi de llavors) a Three, de Hutchison Holdings. Després, el Brexit va sacsejar les borses i Telefónica va haver d’ajornar els plans per a la seva filial.

El grup, cada dia més global en continguts, també sospesa desinversi­ons a Llatinoamè­rica perquè considera que alguns dels seus actius estan “infravalor­ats”, encara que a més de la venda es preveuen altres opcions com ara fusions o acords per compartir xarxes. El directiu va assenyalar que la idea és “posar en relleu els actius”.

El grup, que va guanyar un 32,2% el 2017, fins a 3.132 milions, considera que Espanya torna a ser un mercat estratègic, tant en telefonia com en xarxes, dades i continguts. Álvarez-Pallete va dibuixar un 2018 optimista, en què s’oferiran més serveis propis i de tercers, encara que va descartar convertir-se en un proveïdor de serveis financers, com ja han anunciat alguns dels seus homòlegs europeus; encara que veu “potencial en aquest àmbit”. Per això, l’executiu va assegurar que continuarà firmant acords, com el que té amb CaixaBank per finançar terminals o amb alguna companyia d’asseguranc­es, per oferir serveis puntuals. A Llatinoamè­rica segellarà algun acord amb Mastercard i amb algun banc per reproduir el que fins ara ha fet a Espanya. Preguntat si té por a que es faci una opa a Telefónica, ÁlvarezPal­lete, va respondre rotundamen­t “no”.

Un debat que Telefónica manté a Espanya és si continuarà amb els drets de futbol de la Champions, que manté amb Mediapro, i de la Lliga a partir de la temporada 2019- 2020 i per als pròxims tres anys. En aquest context, el conseller delegat, Ángel Vila, va aclarir que en la Champions hi ha “una genuïna possibilit­at de no renovar”, mentre que a la Lliga va assegurar que “s’estudiaran les opcions de forma racional”. Va criticar “els escenaris d’exuberànci­a i excés que han envoltat els drets televisius del futbol”, durant els últims exercicis. I no va descartar que alguna companyia d’internet, com Amazon, vulgui optar als drets de futbol amb Telefónica.

Pel que fa als números, va obtenir una xifra de negoci de 52.008 milions, un 0,1% menys que el 2016, per l’impacte de les divises. El deute s’ha reduït l’últim any 4.400 milions, fins a situar-se en 44.200 milions. I quant al dividend, la companyia pagarà 0,40 euros per acció el 2018, tot en efectiu.

Ángel Vila: “Hi ha una genuïna possibilit­at de no renovar els drets de futbol de la Champions”

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Ángel Vila, conseller delegat, i José María Álvarez-Pallete, president executiu
EMILIA GUTIÉRREZ Ángel Vila, conseller delegat, i José María Álvarez-Pallete, president executiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain