La Vanguardia (Català)

El lloguer supera el nivell de la bombolla en 11 capitals

- ROSA SALVADOR

Els preus dels lloguers han superat ja els màxims dels anys de la bombolla immobiliàr­ia en onze capitals espanyoles, entre les quals Madrid i Barcelona, segons un estudi del portal Idealista. La ciutat on els lloguers han pujat més respecte a fa una dècada és Las Palmas de Gran Canaria (un 31,4% més cars), seguida per Santa Cruz de Tenerife (24%), Palma (19%), Màlaga i Barcelona (15,7% a totes dues), Girona (14,9%), Madrid (12,5%) i Alacant (0,9%).

A les altres capitals els preus són inferiors, i especialme­nt a Saragossa, on els preus són un 36,7% més baixos que el 2008, Guadalajar­a (-27,3%), Cadis (-27,1%), Albacete (-20,9%), Santander (-20,4%), Castelló (-19,7%) i Lleida (-18,5%). Segons Fotocasa, els lloguers van tornar a créixer al gener (un 3,5% al conjunt d’Espanya i un 4% a Catalunya), i acumulen ja 35 mesos consecutiu­s de pujades. Fernando Encinar, cap d’estudis del portal, va assenyalar que els preus s’han disparat perquè nombroses persones que busquen habitatge i podrien pagar la quota d’una hipoteca no poden comprar pis per falta d’estalvis per pagar l’entrada, i va demanar que s’estudiïn fórmules que ho facilitin.

D’altra banda, el Ministeri de Foment va publicar ahir la seva estadístic­a de preus immobiliar­is, basada en taxacions, que reflecteix una pujada del preu de venda de l’habitatge del 3,1% el 2017 respecte al mateix període de l’any anterior. Es tracta del creixement interanual més gran des del 2008 i l’onzè trimestre consecutiu de pujada dels preus, després de 26 trimestres de caigudes interanual­s que van començar amb la punxada de la bombolla immobiliàr­ia a finals del 2008. A Catalunya, els preus van pujar el 2017 el 5,3%, amb un augment de l’1,1% l’últim trimestre respecte a l’anterior, malgrat la inestabili­tat política.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain