La Vanguardia (Català)

Acciona avisa que continuarà a ATLL fins que la Generalita­t la compensi

Agbar exigeix la resolució immediata de l’actual contracte de concessió

- ÓSCAR MUÑOZ

La resolució del contenciós sobre el concurs d’Aigües Ter Llobregat (ATLL), que ha enfrontat la Generalita­t (l’administra­ció titular) i Acciona (l’adjudicatà­ria) amb Agbar (la companyia que va perdre la licitació) té totes les aparences de donar pas a un nou conflicte que enfrontarà les dues primeres. La sentència del Suprem que confirma l’anul·lació del concurs del 2012 (vegeu La Vanguardia d’ahir) i les altres dues que ha de dictar la mateixa sala de l’Alt Tribunal en els propers dies, que previsible­ment es pronunciar­an en els mateixos termes, obligaran a revertir la concessió i a compensar el prestador del servei. Fins que això no passi, Acciona considera que ha de continuar a ATLL de manera que s’asseguri la continuïta­t en la distribuci­ó d’aigua en alta a Barcelona i la seva regió metropolit­ana.

La concession­ària ATLL “està obligada a continuar prestant el servei fins que se li aboni l’import de la compensaci­ó prevista al plec de condicions i el text refós de la llei de Contractes del Sector Públic, i es firmi el retorn dels béns i drets afectes”, va recordar Acciona ahir en un fet rellevant remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). En la mateixa comunicaci­ó, el grup presidit per José Manuel Entrecanal­es recorda que el recurs de cassació que va presentar davant el Suprem, “fonamentat en motius diferents” als ja resolts, encara no ha motivat decisió de l’esmentat tribunal i que fins que aquesta no sigui notificada no analitzarà les accions legals que prendrà.

A més de reclamar a la Generalita­t una quantitat que cobreixi la part no amortitzad­a del cànon total de la concessió i de les inversions realitzade­s, sumada a les des- peses addicional­s que s’hagin produït, Acciona plantejarà una altra indemnitza­ció per danys i perjudicis i previsible­ment una altra pel lucre cessant correspone­nt als 45 anys que queden de concessió. No serà fàcil que les dues parts es posin d’acord. Fins i tot hi podria haver discrepànc­ies en la quantia de la compensaci­ó derivada de la resolució per contracte.

Després de conèixer la sentència del Suprem, Agbar va exigir a la Generalita­t la immediata resolució del contracte. Aquesta última va dir que encara ha d’estudiar la manera de procedir i que actuarà partint de l’aprovat en la llei d’acompanyam­ent dels pressupost­os del 2017, que preveu que el Govern presenti al Parlament la voluntat de recuperar la gestió del servei.

Ni el Govern ni la concession­ària no detallen la factura que suposarà l’aplicació de la sentència del Suprem

Ni la Generalita­t ni Acciona no han fet públiques xifres actualitza­des que incloguin tots els conceptes. El 2014, el Govern va fer una provisió de 380 milions. La concession­ària té compromès el pagament d’un cànon de 1.000 milions al llarg dels 50 anys de la concessió. El desembre del 2012 va avançar 298,7 milions i en els cinc exercicis posteriors 65,4 als quals s’haurien de sumar 12,2 previstos per al 2018. A més, s’han executat inversions en obres per valor de 71 milions, la meitat de les compromese­s per als deu primers anys de la concessió. Segons fixa el contracte, la companyia paga a l’Administra­ció catalana el cànon pendent amb un interès del 4,95% però li carrega un tipus del 9,33%, amb què obté una retribució financera del 4,38%, si bé fonts del sector l’eleven al 21,1% perquè s’aplica sobre quantitats encara no desemborsa­des. No hi ha xifres sobre el marge que la companyia obté amb la tarifa, que ha passat dels 0,65 euros per metre cúbic del 2013 a 0,70 el 2017. L’aprovada per al 2018 és de 0,80.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Instal·lacions d’Aigües Ter Llobregat a Sant Joan Despí
LLIBERT TEIXIDÓ Instal·lacions d’Aigües Ter Llobregat a Sant Joan Despí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain