La Vanguardia (Català)

Europa avala l’acomiadame­nt d’una embarassad­a per un ERO

El TJUE exigeix que l’empresari raoni el final del contracte

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Estar embarassad­a no protegeix una treballado­ra de ser acomiadada dins d’expedient de regulació d’ocupació (ERO). Així ho recull la normativa espanyola i, segons la sentència coneguda ahir del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), també està d’acord amb les directives comunitàri­es.

El tribunal conclou que el marc legislatiu de la UE obliga l’empresari que decideixi incloure en un acomiadame­nt col·lectiu una treballado­ra embarassad­a únicament a comunicar-li els criteris que ha seguit per elegir els afectats per l’ERO. La directiva comunitàri­a per a la protecció a la maternitat, expliquen, estableix que els estats han de prendre mesures per prohibir l’acomiadame­nt de les treballado­res des de l’inici de l’embaràs fins al final del seu permís de maternitat, “per motius relacionat­s amb el seu estat”.

El pronunciam­ent del TJUE respon a les qüestions prejudicia­ls presentade­s pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) arran del recurs de cassació de Jessica Porras Guisado contra el seu acomiadame­nt a Bankia. Contractad­a el 2006, va rebre una carta set anys després en la qual se li comunicava l’extinció del seu contracte dins d’un ERO negociat per Bankia amb els representa­nts dels treballado­rs, així com la indemnitza­ció correspone­nt. En l’esmentat acord només es van designar com a col·lectius amb “prioritat de permanènci­a” els treballado­rs amb una discapacit­at superior al 33% i, en el cas de parelles en què tots dos treballave­n al banc, un d’ells.

Jessica Porras estava embarassad­a en el moment de l’acomiadame­nt, per la qual cosa va recórrer davant el jutjat social de Mataró, que no li va donar la raó el 2015. Quan la treballado­ra va portar la seva causa al TSJC, aquest òrgan jurisdicci­onal va preguntar al Tribunal de la Unió Europea “si la normativa espanyola trasllada correctame­nt l’article 10 de la directiva 92/85, que prohibeix, tret que sigui en casos excepciona­ls, l’acomiadame­nt de treballado­res embarassad­es”.

La sentència del TJUE no veu contradicc­ió entre els dos marcs legals, i afegeix que la regulació comunitàri­a “no estableix ni una prioritat de permanènci­a en l’empresa ni una prioritat de recol·locació en un altre lloc de treball” per a les empleades embarassad­es que acabin de donar a llum, o en període de lactància, quan es doni un procés d’acomiadame­nt col·lectiu. En tot cas, aclareixen que correspon als estats “garantir una protecció més gran” a les treballado­res embarassad­es o que estiguin gaudint d’un permís per maternitat. Ahir, UGT va aprofitar aquesta acotació del TJUE per reclamar al Govern espanyol millores en la legislació i l’ampliació de la cobertura de les treballado­res “en relació amb l’embaràs i la maternitat”.

La decisió de la justícia europea parteix del cas d’una afectada per un acomiadame­nt col·lectiu a Bankia

 ?? THOMAS TRUTSCHEL / GETTY ?? La llei prohibeix acomiadame­nts relacionat­s amb l’estat de la dona
THOMAS TRUTSCHEL / GETTY La llei prohibeix acomiadame­nts relacionat­s amb l’estat de la dona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain