La Vanguardia (Català)

PORT DE BARCELONA, EL PORT EUROPEU QUE MÉS CREIX

Resultats rècord el 2017: el tràfic total de la instal·lació va augmentar un 26%, el de contenidor­s un 32,3% i el de granels líquids un 27%

-

El Port de Barcelona va registrar el 2017 uns resultats rècord en els principals indicadors de trànsit i es converteix així en el port europeu que més creix. El tràfic total va superar per primera vegada els 61 milions de tones, amb un increment del 26% respecte a l’any anterior. El Port ha començat el 2018 amb un important creixement de l’activitat en tots els segments de trànsit, fet que consolida el fort impuls registrat el 2017. El gener el tràfic total va créixer un 54%.

El tràfic de contenidor­s, un dels segments d’activitat més estratègic­s per al port i també més representa­tiu de l’evolució de l’economia de l’entorn, ha contribuït de manera molt significat­iva a l’excel·lent balanç de l’any. El 2017 es van assolir gairebé 3 milions de TEU (un TEU equival a un contenidor de 20 peus), xifra que es tradueix en un increment del 32,3%.

CONTENIDOR­S

En aquest creixement han tingut un pes important els contenidor­s de transborda­ment (+137%). El comerç exterior de contenidor­s també ha experiment­at una evolució molt positiva. La càrrega contenitza­da d’importació ha sumat 561.103 TEU (+8,3%) i la d’exportació (més significat­iva en volum, amb 705.204 TEU) ha crescut un 2,6%. Aquestes dades també suposen un important grau de recuperaci­ó pel que fa als nivells precrisi. En el cas dels contenidor­s d’exportació, la reactivaci­ó dels fluxos es va iniciar ja el 2010, però cal destacar que el 2017 el Port de Barcelona ha canalitzat un 68% més d’aquest tipus de càrrega que el 2007. D’altra banda, durant l’any passat es va superar, per primera vegada, el que fins ara era el millor registre de contenidor­s d’importació, aconseguit el 2007. En concret, la instal·lació catalana canalitza un 3% més de càrrega contenitza­da d’importació que fa 10 anys.

Xina es manté com el primer soci comercial del Port de Barcelona, tant pel que fa a les importacio­ns (el 44,3% dels contenidor­s de comerç exterior que es descarregu­en a la capital catalana prové del gegant asiàtic), com en les exportacio­ns (ja que és el receptor de l’11,6% dels contenidor­s que surten del port). La resta de socis comercials de la instal·lació catalana, així com la tipologia de productes canalitzat­s, es troben altament diversific­ats.

Els granels líquids també han assolit el 2017 el millor registre de la història del Port, amb un total de 14,4 milions de mercaderie­s transporta­des (principalm­ent hidrocarbu­rs) i un increment del 27% respecte a l’any passat.

Pel que fa a la càrrega rodada, el port català ha canalitzat 393.601 unitats de transport intermodal (UTI), amb un augment del 6,2%. Aquest apartat inclou la mercaderia que es transporta a les Balears i a les Canàries, però també la càrrega de les autopistes del mar (serveis regulars entre Barcelona i diverses destinacio­ns d’Itàlia i del nord d’Àfrica). En el cas de les autopistes del mar (o serveis de short

sea shipping), Barcelona ha canalitzat un total de 144.723 UTI (+7%), resultat que es tradueix en una xifra idèntica de camions que han estat desviats de les carreteres al mode marítim, més eficient en l’àmbit econòmic i mediambien­tal.

Durant l’any 2017, el Port de Barcelona ha canalitzat un total de 837.273 vehicles, un 8,7% menys que l’any anterior. Cal destacar que la producció i les exportacio­ns de vehicles a Espanya també van experiment­ar un descens durant l’any passat, fet que es reflecteix en els resultats del trànsit de vehicles de la installaci­ó catalana. Així i tot, el Port de Barcelona es manté com el port líder del sistema portuari espanyol en moviment d’automòbils.

BONS RESULTATS

Els resultats econòmics del Port de Barcelona durant l’exercici 2017 són positius. L’import net de la xifra de negoci ha arribat als 167 milions d’euros, un 7% més que l’any anterior. Els beneficis han estat de 50 milions d’euros (+50%), mentre que la capacitat de generació de recursos (cash flow) ha crescut un 15%, fins als 99 milions d’euros.

El tràfic total va superar per primera vegada els 61 milions de tones, un 26% més

 ?? PB ?? Primer pla de la terminal de contenidor­s BEST al Port de Barcelona
PB Primer pla de la terminal de contenidor­s BEST al Port de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain