La Vanguardia (Català)

Barcelona recupera el pols turístic després de caure a finals del 2017

Els hotels de la ciutat van viure el millor mes de gener de la seva història

- RAMON SUÑÉ

Després de tres mesos de recessió, l’activitat hotelera a Barcelona va recuperar al gener el bon camí. Els establimen­ts de la ciutat van superar el mes passat la barrera dels 1,2 milions de pernoctaci­ons i el mig milió de clients. D’aquesta manera, van foragitar les males previsions i, com era costum en els últims quatre anys, van tornar a marcar nous rècords. Mai en un mes de gener no s’havien allotjat tantes persones als hotels de la ciutat.

Segons les dades provisiona­ls facilitade­s ahir per l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE) a partir de l’Enquesta d’Ocupació Hotelera, Barcelona va registrar aquest gener passat un increment de l’1,3% respecte al mateix mes del 2016. Les pernoctaci­ons en aquest període també van créixer, en concret un 1,1%. I això malgrat que el nombre de viatgers residents a Espanya va experiment­ar un lleuger descens (-1,3%), que va quedar àmpliament compensat per la pujada del nombre de clients procedents de l’estranger (2,2%). Es dona la circumstàn­cia que tres dels quatre principals mercats europeus del turisme a Barcelona (el Regne Unit, Itàlia i Alemanya) van experiment­ar retrocesso­s. No va succeir el mateix amb el turisme francès, que va créixer un 10,8% en pernoctaci­ons. I encara que el gener és un dels pitjors mesos de l’any pel que fa a l’arribada de turistes dels Estats Units a la capital catalana, cal destacar que en els primers 31 dies del 2018 la xifra de nits

Les pernoctaci­ons a Catalunya creixen un 3% malgrat un lleuger descens dels visitants espanyols

d’hotel consumides per visitants procedents d’aquest país (més de 88.000) represente­n un increment del 35% respecte al mateix període de l’any anterior.

Els registres del conjunt de Catalunya també són positius. Així, les pernoctaci­ons hoteleres el gener d’aquest any van representa­r un 3% més que les del mateix mes del 2017. També en aquest cas, la caiguda de viatgers espanyols als hotels catalans (del 0,7%) va ser contrarest­ada per la presència d’un 5% més de persones residents a l’estranger. Si durant el tercer trimestre del 2017 els hotelers a Catalunya van ajustar els seus preus per mantenir la demanda, al gener els preus es van mantenir al nivell de l’exercici passat, amb un lleu increment del 0,03% i una tarifa mitjana de 86,7 euros.

El comportame­nt del sector a Catalunya millora el global del mercat espanyol, que al gener va registrar 15,3 milions de pernoctaci­ons en establimen­ts hotelers, un 1,3% més que el mateix mes del 2017. Els viatgers residents a Espanya augmenten un 2,3% i els no residents, un 0,8%.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Una parella de turistes aquest hivern al Barri Gòtic de Barcelona
ÀLEX GARCIA Una parella de turistes aquest hivern al Barri Gòtic de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain