La Vanguardia (Català)

Joan Llonch PRESIDENT D’ASSOCOME, MERCABARNA

Joan Llonch, president de l’Assocome i principal impulsor del canvi horari fa tres dècades

- AINTZANE GASTESI Barcelona

Va ser l’artífex, amb molt pocs suports en aquells moments, del dràstic canvi d’horaris a Mercabarna, que va passar a obrir deles9hale­s15h.Va ser un èxit. Presideix des de fa 18 anys Assocome, l’associació d’empreses del gran mercat.

Ningú no ens va donar suport. Totes les institucio­ns públiques s’hi van oposar: la Generalita­t, l’Ajuntament, el Govern Civil i la mateixa Mercabarna. Tampoc els col·lectius de comerciant­s i d’agricultor­s”, recorda Joan Llonch, president de l’Assocome, l’associació d’empreses de Mercabarna. Fa ara 30 anys, Llonch (Gavà, 1949) va liderar una autèntica revolució per canviar l’horari del mercat central de Barcelona. La instal·lació, que operava durant tota la nit, com la gran majoria de mercats de productes frescos del món, va aconseguir en uns mesos canviar l’horari i operar de 9 a 5 de la tarda.

“L’horari nocturn era un gran fre per a les nostres empreses. No podies contractar personal ben qualificat ni dones i tampoc no podies pensar en el negoci més enllà de la venda als detalliste­s que hi venien a comprar”, argumenta Llonch, que era llavors president de l’Agem (Associació de majoristes de fruites i hortalisse­s de Barcelona) i avui està al capdavant de l’Assocome.

El procés de canvi va engegar el 10 de gener del 1988 amb la publicació d’un anunci a pàgina sencera a La Vanguardia que informava de l’obertura del mercat a les 9.00 h en lloc de a les 24.00 h, com era habitual. Va ser una mesura aplicada de manera unilateral i, com explica Llonch, amb totes les administra­cions i els clients en contra. “La clau per arrencar el canvi de bioritme del sector era anar al mercat abans de ficar-se al llit; fins aleshores el que fèiem era anar a dormir aviat i aixecar-nos a mitjanit”, argumenta.

La transició a l’horari diürn es va prolongar durant més d’un any i mig, amb una guerra oberta entre majoristes i detalliste­s. Els primers reivindica­ven millor qualitat de vida i noves oportunita­ts de negoci i els comerciant­s lamentaven que el producte es faria malbé d’un dia per l’altre, ja que molts no disposaven de cambres frigorífiq­ues adequades. La pau amb el sector i amb les autoritats es va firmar el juny del 1989.

I, després del canvi, van arribar els resultats. “No es pot entendre l’èxit de Mercabarna, amb un elevat volum d’exportacio­ns, sense el nou horari”, asseguren des del mercat central. La jornada laboral de 9.00 h a 17.00 h i els nous hàbits també van atreure nous clients, com la restauraci­ó i els serveis. El canvi també va permetre el relleu generacion­al i la incorporac­ió de joves i dones a les empreses. “Va canviar fins i tot la clientela de les cafeteries, que amb l’horari nocturn atreien clients no profession­als a la recerca de locals oberts”, argumenta Llonch.

A punt de fer 70 anys, Llonch medita no renovar la presidènci­a de l’Assocome, que lidera des de la seva fundació fa 18 anys, per centrar-se en la seva pròpia empresa. D’origen pagès, el seu negoci sempre ha estat lligat a la terra i al producte. Va fundar el 1969 Gavà Grup, una empresa hortofruct­ícola especialit­zada en cultiu, distribuci­ó i exportació de fruites i hortalisse­s fresques. El grup, amb seu a Mercabarna, està integrat per una vintena d’empreses i té presència a la República Txeca, Eslovàquia, Hongria, Polònia i Romania. “Vam començar a vendre als països de l’Est quan ningú no ho feia, era tota una aventura”, explica.

L’empresa conrea prop de 50 hectàrees al Baix Llobregat dedicades a la carxofa o a l’api i a Almeria té 80 hectàrees d’hivernacle­s dedicats exclusivam­ent al tomàquet, la seva gran especialit­at. Ha estat un dels impulsors del monterosa, una nova espècie de tomàquet creada amb Semillas Fitó i que triomfa als mercats europeus.

Tot i que els seus fills, Francesc i Oriol, treballen a l’empresa, ell no para. Malgrat una operació de maluc que l’obliga a portar bastó, viatja cada setmana. Ja sigui a l’explotació d’Almeria o a les principals fires europees del sector.

D’origen pagès, la seva empresa, Gavà Grup, s’especialit­za en el cultiu del tomàquet i exporta a tot Europa ASSOCOME 140 ASSOCIATS 770 EMPRESES FRUITA I HORTALISSE­S PEIX I MARISC FACTURACIÓ AGREGADA: 5.000 MILIONS (2015) 7.500 LLOCS DE TREBALL

 ??  ??
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Joan Llonch a la seva parada de Mercabarna envoltat de caixes de tomàquets, l’especialit­at de la seva empresa
LLIBERT TEIXIDÓ Joan Llonch a la seva parada de Mercabarna envoltat de caixes de tomàquets, l’especialit­at de la seva empresa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain