La Vanguardia (Català)

Les oenagés planten cara

El gir en el cas per la desaparici­ó de Sonia Iglesias l’agost del 2010 situa els focus sobre l’enorme panteó familiar de la seva exparella

- ANXO LUGILDE

Creu Roja internacio­nal ha reconegut que 21 dels seus empleats han estat acomiadats per haver pagat a canvi de serveis sexuals.

Els venedors de flors de la porta del cementiri de San Mauro no s’acaben de posar d’acord sobre si el panteó de la família Araújo és el més gran d’aquest cementiri de Pontevedra. Les dones diuen primer que sí, però la controvèrs­ia apareix quan l’únic home del grup apunta que potser el superi un que hi ha a la part de baix, que fins i tot té una estàtua davant. Del que no hi ha dubte, en qualsevol cas, és que l’ara mateix mausoleu més famós de la ciutat del riu Lérez i fins i tot de Galícia sencera és el dels Araújo, una vegada que la policia sospita que al seu interior hi podria haver, a més dels cossos de les dotze persones els noms de les quals apareixen a les làpides i el d’un nadó, un altre cadàver més, el de Sonia Iglesias, l’excompanya sentimenta­l de Julio Araújo desaparegu­da fa vuit anys, el cas de la qual va registrar un gir espectacul­ar aquesta setmana que ara per ara s’ha quedat a mitges, sota el dubte de si l’han parat les capes de ciment que es posen per tapar els nínxols. Per aixecar-les caldria una ordre d’exhumació molt difícil d’aconseguir.

El panteó dels Araújo és moltíssim més conegut ara mateix que el ja ignot lloc d’aquest cementiri on el 1923, enmig d’una multitud, va ser enterrat el marquès de Riestra, el gran cacic local. Acaparava tant poder que, en un moment en què les Canàries encara era un districte únic, es deia que Espanya tenia 48 províncies perquè l’altra, Pontevedra, era de Riestra. D’aquest polític liberal que va impulsar la construcci­ó del balneari da Toxa ja poca gent se’n recorda ni a la seva ciutat. En canvi, l’espectacul­ar desplegame­nt d’aquesta setmana de la policia en un habitatge propietat de la família de Julio Araújo al barri de San Mauro, gairebé davant del cementiri, ha tornat a posar a flor de pell el cas de la desaparici­ó de Sonia Iglesias la dependenta de Massimo Dutti el rastre de la qual es va perdre el 18 d’agost del 2010 quan, després d’anar al sabater, es dirigia a la feina.

El cas d’aquesta mare d’un nen que llavors tenia 9 anys i estava en tràmits de separació va tornar a l’actualitat a començamen­ts del 2018, després de la dramàtica resolució de la desaparici­ó de més repercussi­ó a Galícia dels últims temps, el de Diana Quer. Els parents Iglesias van aprofitar la conjuntura perquè el crit de desesperac­ió es pogués sentir al desert de l’oblit en el qual va anar quedant el misteri del seu familiar, que el 2010 va ser buscada per terra, mar i aire a Pontevedra i voltants, sense que donés resultat.

Una de les versions que circula a Galícia és que la reactivaci­ó del cas de Sonia Iglesias seria una conseqüènc­ia d’un nou impuls en la investigac­ió policial després de la resolució del cas de Diana Quer. Tot i això, enmig de les incògnites sobre unes indagacion­s sota secret, a la premsa gallega es va publicar aquesta setmana que la clau estaria en unes escoltes telefòniqu­es efectuades a mitjans de l’any passat, que van portar a la policia a reprendre les indagacion­s d’un cas que va ser arxivat judicialme­nt el 2015.

Julio Araújo està ara mateix ingressat a l’hospital de Santiago després d’una crisi respiratòr­ia que va patir aquesta setmana, després de la compareixe­nça de dimecres a la comissaria. El 2012 ja havia estat imputat judicialme­nt per la desaparici­ó de la seva exparella, concretame­nt per un presumpte delicte de detenció il·legal, del qual va ser exonerat, mentre ell sempre ha negat tenir-hi qualsevol implicació.

Dimecres Julio i el seu germà, David Araújo, van ser informats per la policia que els està investigan­t per un possible delicte d’homicidi. Hi ha per tant dues novetats. Una és que els agents han posat el focus sobre el germà, el que podria tenir relació amb un possible trasllat del cos. I l’altra, que s’ha agreujat el tipus delictiu que s’aplica, encara que sense que arribi a reobrir-se el sumari judicial, segons el Tribunal Superior de Justícia de Galícia.

Si bé la recerca que va efectuar la policia a la casa de San Mauro, la pròxima al cementiri i en la qual havien viscut fa uns anys Araújo i Iglesias, va suposar una reedició d’altres d’anteriors, encara que aquesta setmana aconseguís més mitjans tècnics, hi ha una tercera novetat que té a veure amb aquesta zona i que resulta la més impactant. Segons va publicar Diari de Pontevedra, les cinc preguntes que els agents van fer als dos germans i que tots dos es van negar a respondre estaven relacionad­es amb el panteó familiar del cementiri de San Mauro.

Rere les portes de vidre tancades del panteó es veuen 40 forats habilitats per dipositar-hi cossos, disposats en vuit columnes de cinc nínxols. Els de dalt s’entén que són per a nadons, al ser més petits i per la simbologia que hi ha en l’únic d’ells ocupat, sense nom. Sí que hi ha noms en les dotze làpides de les fileres inferiors.

“Sembla molt complicat això de ficar el cadàver al panteó, ja que

Els familiars van aprofitar la resolució del cas de Diana Quer per reclamar una solució La policia va intentar interrogar Araújo i el seu germà sobre l’ús del mausoleu, però no van contestar

caldria haver-ho fet de nit, saltant el mur, traient el ciment i fent soroll. Hi ha una casa a prop del panteó i hi ha totes les de davant de l’entrada. Però ara mateix passen coses molt rares al món”, comenta un veí. A San Mauro, un barri de la perifèria de Pontevedra, es percep el ple convencime­nt que Sonia Iglesias no està viva, mentre hi ha molts dubtes sobre on és i moltes cauteles sobre qui té la responsabi­litat dels fets.

 ?? SALVADOR SAS / EFE ??
SALVADOR SAS / EFE
 ?? SALVADOR SAS / EFE ??
SALVADOR SAS / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain