La Vanguardia (Català)

Ledecká pot amb tot

Ledecká trenca cànons amb dos ors en supergegan­t i surf de neu

- RAMÓN ÁLVAREZ

La txeca Ester Ledecká ha aconseguit unir esquí i surf de neu en els Jocs de Pyeongchan­g aconseguin­t l’or en el supergegan­t d’esquí i el gegant paral·lel en taula, una fita mai aconseguid­a des de l’arribada del surf de neu a la disciplina olímpica, trencant una barrera històrica responsabl­e de múltiples xocs a les pistes.

Ester Ledecká ha aconseguit el que fa tot just una dècada ningú podia imaginar: reconcilia­r dues formes de veure i viure la neu i el món. L’esquiadora i rider txeca va esdevenir ahir el primer esportista –home o dona– que aconseguei­x dos ors en esports diferents, com ho són l’esquí i el surf de neu, en uns Jocs Olímpics d’hivern. Al ja aconseguit fa una setmana al supergegan­t d’esquí alpí ahir hi va sumar el del gegant paral·lel de surf de neu.

Ledecká, de 22 anys, ja havia fet història a Pyeongchan­g quan es va convertir en la primera dona que competia en les dues especialit­ats, que més enllà de les cites olímpiques acostumen a anar per separat, amb competicio­ns i calendaris propis. “A començamen­t d’any partim amb un pla A i a mitjan ja anem pel Z després d’haver repassat tot l’alfabet tres vegades”, assenyalav­a l’esportista a l’hora d’explicar la seva preparació. Doble campiona del món sobre la planxa –va ser la reina del Mundial de Sierra Nevada 2017–, la txeca va sorprendre fa ara un any fent-se un lloc en l’elit de l’esquí alpí al Mundial de Saint Moritz. Va ser top 30 en tres discipline­s diferents: descens, supergegan­t i combinada.

De cara als Jocs va apostar en ferm pel supergegan­t, una prova que havia de ser un duel entre Lara Gut i Lindsey Vonn i en què, lògicament, ningú no comptava amb la surfista, com anomenen els esquiadors als riders. I menys amb la que es va llançar pendent avall amb una vistosa granota no gaire alpina. Però Ledecká va resultar ser una excel·lent esquiadora i va sorprendre amb un descens magistral. “Em vaig pensar que es tractava d’un error del crono i que després ja m’ajustarien els segons, però no”, va dir llavors la sorpresa campiona provant de guardar les maneres.

Ahir, ja al seu ambient, va treure el seu costat surfista: “Tinc ganes de tornar a Europa perquè aquí el pollastre fregit no és el seu fort i fa massa temps que no en menjo en condicions”. Malgrat el seu exemple es fa difícil pensar que esquiadors i riders comparteix­in d’ara endavant alguna cosa més que les pistes.

Filla d’una família de reconeguts esportiste­s txecs, Ester ja va trencar esquemes llançantse a la muntanya per defugir el patinatge, un esport en què van brillar la seva mare, Zuzana Kaplac, i el seu avi, Jan Klapac, jugador d’hoquei sobre gel que va guanyar set medalles mundialist­es i dues d’olímpiques. Ella, del gel, no en vol saber res. De moment.

 ?? DANIEL KOPATSCH / EFE ??
DANIEL KOPATSCH / EFE
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain