La Vanguardia (Català)

El Consell de Seguretat exigeix un alto el foc a Síria amb l’aval rus

Moscou cedeix a la pressió internacio­nal pel bany de sang a l’enclavamen­t de Guta

- Agències

Després de dues setmanes d’àrdues negociacio­ns amb Rússia, el Consell de Seguretat de l’ONU va aconseguir ahir aprovar per unanimitat una resolució que exigeix “sense dilació” un alto el foc de 30 dies a Síria per evacuar ferits i proporcion­ar ajuda humanitàri­a a la població civil. Moscou, aliat de Baixar al-Assad, ha estat bloquejant la resolució, però ahir per fi va cedir, atesa la creixent pressió internacio­nal pel bany de sang en què s’està convertint l’ofensiva del règim sirià sobre el bastió rebel de Guta.

“No és un acord de pau sobre Síria: el text és simplement humanitari”, va declarar l’ambaixador suec davant l’ONU, Olof Skoog, impulsor de la resolució juntament amb l’ambaixador kuwaitià. El text es va haver de corregir unes quantes vegades per salvar les objeccions de Rússia, que amenaçava amb el veto. Durant la negociació els occidental­s es van negar a acatar l’exigència russa que tot comboi humanitari hagués de ser autoritzat abans per Damasc. Però si el text inicial preveia exigir que la treva es fes al cap de 72 hores, els russos han aconseguit que el text aprovat només exigeixi que entri en vigor “sense dilació”.

El règim d’Al-Assad, avalat pels seus aliats russos, iranians i milicians xiïtes libanesos, va llançar fa una setmana una ofensiva sobre Guta Oriental, principal bastió opositor als afores de Damasc. Des de diumenge passat no hi ha hagut un dia que els atacs aeris, d’artilleria i amb míssils hagin cessat sobre aquesta zona densament poblada. Ahir tampoc. Segons l’últim recompte de l’Observator­i Sirià de Drets Humans, es va arribar al total de 510 morts, dels quals 127 eren nens.

“No hi ha electricit­at, no hi ha aigua, no hi ha farina, no hi ha pa, no hi ha llet per a nadons”, va dir un paramèdic de Guta anomenat Siraj Mahmud, que va demanar una pausa en els bombardejo­s perquè la gent pogués sortir a buscar menjar per als seus fills.

La situació a Guta recorda el que va passar el 2016 amb la ciutat d’Alep. Moscou també va bloquejar llavors una resolució de l’ONU per guanyar temps mentre el règim intensific­ava el setge sobre el feu rebel, avui controlat per Baixar al-Assad.

L’ambaixador­a dels EUA, Nikki Haley, es va mostrar molt crítica amb els russos per haver “endarrerit” la resolució. “Cada minut que el Consell va esperar per Rússia, el patiment humà va augmentar”, va dir Haley, immediatam­ent

La nord-americana Haley critica Rússia per endarrerir la resolució: “Quantes mares han perdut els seus fills?”

després de l’aprovació del text. “En els tres dies que hem trigat a acordar aquesta resolució, quantes mares han perdut els seus fills?”, es va preguntar.

A més de Guta, la resolució exigeix a totes les parts que aixequin els setges sobre les localitats de Iarmuk, Fua i Kefraia. Alguns són bastions rebels, però d’altres són enclavamen­ts progoverna­mentals assetjats per rebels.

El Consell de Seguretat preveu excepcions a la treva per als atacs contra l’Estat Islàmic o el Front al-Nusra, branca d’Al-Qaida. Damasc sol referir-se a tots els grups rebels, gihadistes o no, com a “terroriste­s”.

 ?? HAMZA AL-AJWEH / AFP ?? Cadàvers amortallat­s a Duma, a Guta Oriental, on ahir prosseguie­n els bombardejo­s
HAMZA AL-AJWEH / AFP Cadàvers amortallat­s a Duma, a Guta Oriental, on ahir prosseguie­n els bombardejo­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain