La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10013

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Mobles on guardar les copes guanyades per un equip. Calefactor dels d’abans, de carbó.

2 Esgarrapeu amb les urpes ben esmolades. En Capone. Na Gardner quan alçava el vol i volava. Acorda fer escalada lliure, a força de dits.

3 Sol contradir tot el que li posen al darrere. Els components d’un poble antic molt relacionat amb la setena lletra de l’alfabet. L’elem.ent químic que surt a gairebé totes les pel·lícules de l’oest. 4 Protector de nàpia. Saltironem perquè ens donen propines. 5 Ho comparteix­en la mare i el pare. Cremes tots els filats de la fàbrica de Vichy Catalan amb un bufador. Bo.

6 Anirà a parar. De segona mà. Entra sense límits. 7 Emboliquis un anglès enrogit pel sol. Aquesta és molt i molt pobra. 8 Un miler. Les cabres més esveltes. Polides de tercera generació. 9 Aquest ànec no és pas l’enèsim. Allunyades d’un indret a una distància determinad­a. 10 No pas après. Comença a treballar sense moure el cos. Fatigar-se fins a no poder pujar.

11 Sodi social. Lent d’augment. Sotmet els draps a l’acció del noc a cal tanoca. Acaba com comença.

12 Clofolla que acaba entre els cabeldls d’una criada. Missatges executius d’un govern més aviat dictatoria­l.

13 Un dels germans Coen perdent el cap. Es remogui tot. Au, agafa-ho.

14 Que s’adhereix fàcilment a la gola. Relatius a les muses.

VERTICALS 1 Guisarem. Inicia els tràmits d’expedients judicials. 2 Embelliran. Molt semblant, quasi una imatge exacta. 3 El partit dels cappares. Posarien el cul al tron. Daltabaix marí que empaita el surfista. 4 Deies que havies perdut el cap. Sembla que hagin de posar algun aliment novament al foc, però tiren massa pel dret. Fluor.

5 Ventada violenta. Fa piulades a Twitter, de tant en tant en anglès. 6 Est. La més esvelta de l’alfabet. Larry Bird quan perdia el cap. Fragment que resulta molt fèrtil. 7 Sastres que no volen trios. Esmentada anteriorme­nt. Peó decapitat. 8 En xucles suaument el suc. Ésser no és. Tems haver perdut la fe. 9 A les portes de Badalona. Conjunt de cordes per lligar haveries. Feix de fibres, blanc i brillant, constituït per teixit conjuntiu, que uneix els músculs als ossos. 10 Raresa d’ateu. Substitut de mugró destinat a provocar, igualment, la succió en els nadons. En un cert sentit, m’hi associo. 11 Em fas fora de la residència de la tercera edat. L’art més important a l’hora de trobar parella. 12 Corre per les venes. Deixat impecable, per impol·lut. Nitrogen. 13 Est. Habilitat. Principi etimològic. 14 Faràs la verema. Pilotes que no aixequen ni un pam de terra.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain