La Vanguardia (Català)

Vilanova recupera la figura del pintor Alexandre de Cabanyes

- RAMON FRANCÀS Vilanova i la Geltrú

Vilanova i la Geltrú homenatja el pintor Alexandre de Cabanyes amb dues exposicion­s i l’edició d’un llibre. La captura de l’instant, a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, i L’entorn perpetuat, al Centre d’Interpreta­ció del Romanticis­me Manuel de Cabanyes, a la Masia d’en Cabanyes, són les dues mostres que faran un recorregut per l’obra de l’artista vilanoví. Oriol Pi de Cabanyes, net del pintor, i Esther Alsina en són els comissaris. Ahir es van inaugurar.

Les exposicion­s volen recuperar la figura i l’obra d’Alexandre de Cabanyes, poc reconeguda tant en l’àmbit local com en l’àmbit nacional. El seu avi, diu Pi de Cabanyes a La Vanguardia, “va mantenir sempre l’esperit del modernisme”.

La doble mostra té la seva raó de ser en el protagonis­me i la presència que Cabanyes va tenir al llarg de la seva vida, al Museu Balaguer i a la Masia d’en Cabanyes.

A La captura de l’instant es mostren per primera vegada obres procedents de col·leccions molt diverses, públiques i privades, que permeten visualitza­r la vigència i els valors d’una llarga trajectòri­a pictòrica.

Pel que fa a la Masia d’en Cabanyes, és l’espai on el pintor tenia el seu taller, l’indret on van créixer els seus quatre fills, i on anaven a trobar-lo des de grups escolars fins als personatge­s més il·lustres. Entre els seus motius pictòrics destaquen les marines, els retrats i els paisatges.

L’entorn perpetuat mostra la vida constantme­nt recreada en paisatges de proximitat i retrats d’amics i familiars. Aquesta setmana, d’altra banda, s’ha presentat el llibre Alexandre de Cabanyes (1877-1972). L’últim modernista.

La tasca de recuperaci­ó d’Alexandre de Cabanyes –entre l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i el Consell Comarcal del Garraf– es va iniciar el 2017, coincidint amb els 140 anys del seu naixement.

“La ciutat tenia el deute de recuperar i prestigiar l’obra d’aquest pintor mostrant-la aplegada després d’una recerca que permetés estudiar-la amb rigor”, segons els promotors de l’homenatge.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain