La Vanguardia (Català)

No hi ha mons d’homes

Les principals associacio­ns del sector a Espanya busquen solucions a qüestions com l’escassa presència de dones en llocs de treball tecnològic­s

- R. M.

La indústria analitza la influència dels rols i patrons de gènere en l’entorn tecnològic

La paritat és tan absent en la indústria tecnològic­a que fins i tot es parla de bretxa de gènere. Fins fa ben poc encara s’imposava la idea que les ciències eren cosa de nois i les lletres de noies, una percepció que està canviant a poc a poc, tot i que encara hi ha un llarg camí per recórrer i molts estereotip­s a batre.

“Canviar les coses de vegades no passa tant per facilitar el camí de les dones, sinó perquè aquestes no es trobin amb més dificultat­s que un home”, apunta Marta Planas, fundadora de Digital Origin.

La diferència entre el nombre d’homes i de dones és tan important que, de fet, no està quantifica­da, encara que en el cas d’Espanya es calcula que la presència femenina suposa el 18%. Però la indústria tecnològic­a vol revertir aquesta situació.

En aquest sentit, a començamen­ts del mes de febrer, les principals associacio­ns de dones del sector a Espanya van mantenir una reunió amb el Govern central, després de la qual el secretari d’Estat per a la Societat de la Informació i l’Agenda Digital, José María Lassalle, va anunciar l’elaboració d’un llibre blanc sobre la situació de les dones en l’àmbit tecnològic i la creació d’una taula de treball per abordar la bretxa de gènere.

I és que la situació manca fins i tot de diagnòstic. En aquest sentit, el llibre blanc pretén radiografi­ar d’una vegada la situació de les dones en l’àmbit tecnològic. La taula de treball té per objectiu plantejar solucions a qüestions com la baixa matriculac­ió de dones en estudis tecnològic­s de secundària i a la universita­t (de fet, han descendit en els últims anys), així com l’escassa presència de dones en llocs de treball tecnològic­s. Però també trobar solucions a les actituds masclistes i d’assetjamen­t de gènere en el consum de continguts digitals i la influència sociocultu­ral dels rols i patrons de gènere en el nou entorn tecnològic.

Van assistir a la reunió, entre d’altres, Cristina Aranda i Sara Alvarellos, de Mujeres Tech; Marina Serrano i Lucía Manzano, de Girls in Tech Spain; Sara Gómez, de Mujeres e Ingeniería; Rocío Tomé, de FemsDevs; Milagros Sainz, de Grup d‘Investigac­ión de Gènere i TIC de la Universita­t Oberta de Catalunya; Gisela Vaquero, de Women in Games, i Laila el Qadi, per part d’Inspiring Girls.

Dificultat­s que ha fet que l’emprenedor­ia s’hagi convertit per a les dones en una manera de no haver d’elegir entre carrera profession­al i família –elles es veuen molt més abocades que els homes–, encara que això tampoc assegura res, segons apunten fonts femenines del sector: els inversors solen ser també homes, com també passa en els principals consells d’administra­ció de les grans empreses. Encara que estan apareixent noves iniciative­s per fomentar la igualtat, cas de FutureFund­ed, una plataforma de finançamen­t col·lectiu que aposta per l’empoderame­nt de les dones a través del cofinançam­ent de la seva formació. Les seves cofundador­es, Cecilia Tham, consellera delegada i fundadora de Makers of Barcelona, i Laura Fernández, experta en programes formatius per a joves en l’àmbit de l’emprenedor­ia.

La seva visió és “crear un ecosistema divers de suport i empoderame­nt perquè totes les persones, independen­tment del seu gènere, condició social o econòmica, puguin formar-se en la disciplina que es proposin”.

 ?? DAVID AIROB/ARXIU ?? Dones El sector analitza el perquè de la important bretxa de gènere i comsuperar-la
DAVID AIROB/ARXIU Dones El sector analitza el perquè de la important bretxa de gènere i comsuperar-la

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain