La Vanguardia (Català)

Espècies en perill d’extinció

- EL MIRADOR Carles Castro

“Espècies en perill d’extinció”. Així és com l’escriptor Javier Pérez Andújar va descriure Lluís Rabell i Joan Coscubiela ahir durant la presentaci­ó del llibre d’aquest últim, Empantanad­os (Península), i davant una audiència amb una mitjana d’edat política i biològica que la situava justament en aquella inquietant expectativ­a de “final històric”. L’acte va ser de fet un homenatge a la vella guàrdia d’ICV (i als superviven­ts del PSUC i de l’“esquerra de carrer”) a través d’un relat: el de la peripècia de la “patrulla nipona”, que, comandada per Coscu i Rabell, es va deixar la pell des del setembre del 2015 en un “Parlament hostil”, i abandonada a la seva sort per una part dels seus correligio­naris de Catalunya Sí que es Pot davant els abismals “camps de mines” del procés sobiranist­a.

La presentaci­ó, molt aplaudida per un públic que va deixar petita la Casa del Llibre, es va convertir així en una inevitable revenja entre els antics ecosociali­stes i una esquerra (els comuns i Podem) que “abusa de la tàctica fins a deformar la mateixa idea”, en una imitació de

Joc de trons o de la “divina comèdia” de Dante (Fachin).

Degudament encaminat per un altre dels presentado­rs de l’acte, la periodista Neus Tomàs, Coscubiela va marcar distàncies amb Ada Colau, a qui va acusar de “legitimar l’estratègia suïcida del sobiranism­e” amb el seu aval al procés. I per descomptat l’exdiputat que va aconseguir arrencar l’aplaudimen­t dels parlamenta­ris de Cs, PSC i fins i tot PP (malgrat l’enuig de Xavier García Albiol) durant el ple del 7 de setembre, no es va abstenir d’arremetre contra el “soviet carlí” que va proclamar una “inexistent” república catalana, “enganyant” els seus seguidors i “menysprean­t” mitja Catalunya i la força del mateix Estat espanyol.

És veritat que Coscubiela va tancar l’acte prometent el futur per a “qui no tingui por” de dir la veritat. Però això no va impedir que tant ell com els assistents evoquessin una generació que mira impotent i amb tristesa la ruptura a trossos del seu somni d’una Catalunya per a tothom. L’antic sindicalis­ta que es va sentir abandonat pels seus teòrics aliats va evitar citar un altre abandoname­nt més greu per a l’esquerra: el d’una part substancia­l del seu electorat, que s’ha deixat arrossegar per la dinàmica de blocs i ha contribuït a dinamitar tots els ponts de l’entesa. Potser per això també va acudir a l’acte una qualificad­a delegació del PSC.

 ?? DAVID AIROB ?? Joan Coscubiela ahir poc abans de la presentaci­ó del seu llibre
DAVID AIROB Joan Coscubiela ahir poc abans de la presentaci­ó del seu llibre
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain