La Vanguardia (Català)

Montoro respon a la pressió per les pensions amb rebaixes fiscals

L’oposició força Rajoy a explicar al Congrés la política sobre les prestacion­s

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Les protestes contra la pèrdua del poder adquisitiu de les pensions van portar ahir el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, a parlar un altre cop sobre aprovar mesures fiscals. Tot i això, augmenta la pressió perquè pugin més del 0,25%.

Amb les protestes als carrers dels pensionist­es encara coent a la seu de Gènova i a la Moncloa, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va recuperar ahir la seva “idea” d’alleugerir la càrrega impositiva per a les persones de més edat, que havia avançat a mitjans de novembre. Després de participar en la jornada Los compromiso­s sociales de la nueva ley de Contratos del Sector

Público, Montoro va explicar que treballen en una deducció en quota de l’impost de la renda per als contribuen­ts d’edat “molt avançada”.

El ministre d’Hisenda va justificar que aquesta rebaixa en l’IRPF atén els “costos inherents” en què s’incorre a mesura que les persones es fan grans i augmenta el seu grau de dependènci­a. Encara que Montoro va fer referència a una “deducció de quota per edat”, no va entrar a detallar com s’implantari­a. Sí que va vincular la seva aplicació a l’aprovació d’uns nous pressupost­os generals de l’Estat per a aquest 2018, que van quedar encallats a finals d’octubre amb l’aplicació de l’article 155 a Catalunya i les reticèncie­s del PNB a oferir el seu suport. Després de setmanes donant a entendre que estava disposat a cenyir-se a la pròrroga dels comptes del 2017 fins i tot més enllà d’aquest any, el Govern central ha insistit en els últims dies que abans de Setmana Santa estara en disposició de presentar uns nous pressupost­os.

Actualment les persones de més de 65 anys ja tenen un mínim personal i familiar en l’impost de la renda més elevat que la resta dels contribuen­ts (6.700 euros davant 5.550). Aquest mínim s’incrementa al superar els 75 anys fins a arribar als 8.100 euros. En el cas que Hisenda s’inclinés per convertir aquesta rebaixa en un impost negatiu, com ja gaudeixen les mares treballado­res de nens menors de tres anys o les famílies nombroses, els pensionist­es beneficiat­s per la mesura tindrien la possibilit­at de rebre mes a mes un avançament de la deducció en l’IRPF o fer-ho efectiu a l’hora de realitzar la declaració de la renda. I podrien notar-ho poc després d’una possible aprovació dels pressupost­os.

En tot cas, els tècnics del Ministeri d’Hisenda Gestha van recordar ahir que el 63% dels jubilats a Espanya “ja no paga IRPF”, és a dir, sis milions de persones, perquè les seves pensions són inferiors als 12.000 euros anuals –en general, el límit exempt de l’obligació de presentar la declaració de la renda per a qualsevol contribuen­t–.

La revaloritz­ació del 0,25% de les pensions per a aquest 2018, que va portar dijous passat als carrers de tot Espanya a milers de jubilats, arribarà ara als tribunals. El sindicat UGT va anunciar ahir que recorrerà davant l’Audiència Nacional el reial decret pel qual el Govern va fixar a finals de desembre la pujada del 0,25% de les pensions per a aquest any, per considerar que no va utilitzar el tràmit correcte perquè “tem el Parlament”.

Justament ahir es va escenifica­r en el Congrés l’enfrontame­nt polític per les pensions. Per començar, tots els grups parlamenta­ris, tret del Partit Popular, van donar suport a la sol·licitud d’Units Podem i Compromís perquè el president del Govern, Mariano Rajoy, comparegui en el ple per explicar els seus plans per donar viabilitat al sistema públic de pensions. A més, PSOE i PDeCAT van presentar sengles iniciative­s per pujar les pensions aquest any un 1,6%, mesures en sintonia amb les reclamacio­ns de Podem.

Segons els tècnics d’Hisenda, el 63% dels pensionist­es no paga impost de la renda

L’oposició exigeix a Rajoy que comparegui per tractar el futur de les prestacion­s

 ?? LUIS TEJIDO / EFE ?? Els pensionist­es ja tenen convocades noves protestes, com la celebrada dilluns passat a Bilbao
LUIS TEJIDO / EFE Els pensionist­es ja tenen convocades noves protestes, com la celebrada dilluns passat a Bilbao

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain