La Vanguardia (Català)

Les empreses xineses, més influents al Mobile

Els fabricants asiàtics es fan un lloc cada vegada més gran amb mòbils a preus assequible­s

- L’Hospitalet de Llobregat DAVID GUERRERO

L’anglès ha deixat de tenir el monopoli en les conferènci­es del Mobile World Congress. Els traductors de xinès cada vegada estan més demandats perquè els visitants del gegant asiàtic no paren de créixer, però també perquè guanyen presència els ponents que parlen aquest idioma, d’acord amb l’evolució de la indústria. La Xina ha deixat de ser únicament la fàbrica de la telefonia mòbil per aspirar a liderar-la amb les seves pròpies companyies. El Mobile, com a bon reflex del sector, demostra el seu creixent pes.

El fet que els últims terminals d’Apple i Samsung hagin elevat la barrera de preus per sobre dels 800 euros ha fet que molts usuaris hagin prestat atenció als fabricants xinesos, els terminals insígnia dels quals disposen de tecnologie­s semblants a preus molt més assequible­s. Huawei, Oppo i Xiaomi registren creixement­s de dos dígits l’últim any, mentre que la resta de grans marques alenteixen les seves vendes.

El gran espai que antigament ocupaven només companyies europees i americanes al pavelló central ara és compartit amb les asiàtiques, que duen a terme un desplegame­nt de llums, pantalles i entretenim­ent per cridar l’atenció. “El Mobile és el lloc on s’ha d’estar”, resumeix Frankie Chen, portaveu de l’empresa xinesa ZTE. El seu estand de dues plantes és una reproducci­ó a petita escala de les oficines centrals de la companyia. Si a un el deixen sol, es pot perdre entre despatxos i sales de reunions, encara que la seguretat privada a l’interior impedeix que ningú faci un pas en fals. Un petit recorregut pel seu interior és com fer un viatge exprés al país asiàtic sense necessitat d’armar-se les ulleres de realitat virtual que apareixen per tots els racons de la fira.

Els usos i costums de la Xina es reprodueix­en de cara a la galeria, però també en tot allò que no es veu. El muntatge ha estat dut a terme per operaris xinesos que van arribar a Barcelona dues setmanes abans per aixecar una ciutat efímera amb una vida útil inferior a les 100 hores, les hostesses –totes elles són dones– han estat contractad­es en origen, els cuiners també... “Les empreses xineses prefereixe­n que siguin xefs del seu país els que preparin el producte perquè resulti més autèntic i com a ells els agrada”, explica el director de Gastrofira, Eduard Ávila. A les cuines centrals de Fira de Barcelona, des d’on surten més de 60 tones de menjar en quatre dies, guanya pes la gastronomi­a xinesa.

El desplegame­nt més gran de poder el fa Huawei, que planta cara al saló als coreans de Samsung, els que tenen l’estand més gran i vistós. Amb un espai més modest s’hi ha sumat Xiaomi, que és el primer any que té presència a la fira. Kaylene Hong explica la seva satisfacci­ó per “tenir tots els actors del mercat al mateix lloc, la qual cosa fa molt atractiu l’esdevenime­nt”. Més enllà del negoci, també mostra la seva alegria per tenir l’hotel a prop de la Sagrada Família, una visita que cap treballado­r de l’empresa no s’ha volgut perdre. Les botigues de passeig de Gràcia i la Pedrera són altres punts que han recorregut en el seu temps lliure.

La majoria dels xinesos que aquests dies es mouen per Barcelona ho fan a bord de les furgonetes negres que van de Fira Gran Via, a l’Hospitalet, fins als diferents punts de l’àrea metropolit­ana on se celebren trobades privades. Un dels punts destacats ahir a la nit va ser el partit de l’Espanyol a Cornellà-el Prat.

Malgrat tot, fer negocis amb ells no és fàcil. L’empresa barcelonin­a Wavecontro­l exporta equips mesuradors de camps electromag­nètics a la Xina des de fa set anys. Jordi Ascensi relata que fa poc van canviar la persona de contacte que tenien allà i s’han vist obligats a començar des de zero.

En canvi, quan venen aquí saben adaptar-se millor. Al saló d’emprenedor­s que se celebra al recinte de Montjuïc, el 4 Years From Now (4YFN), cada vegada es mouen amb més facilitat. La Xina encara no té un espai propi però en pròximes edicions podria seguir els passos del Japó, Corea del Sud i Taiwan, que han arribat en els dos últims anys. El director del saló, Esteban Redolfi, apunta que “Barcelona és la porta d’entrada a l’ecosistema emprenedor europeu per als països asiàtics”. Al seu torn, els empresaris d’aquí provaran de fer la inversa en el germà petit del Mobile barceloní, el Mobile World Congress Shanghai, que se celebrarà al juny i que reunirà més de 60.000 persones.

 ??  ??
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Imatge ja habitual. La multicultu­ralitat del saló es reflecteix en les diferents maneres de saludar-se
ÀLEX GARCIA Imatge ja habitual. La multicultu­ralitat del saló es reflecteix en les diferents maneres de saludar-se

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain