La Vanguardia (Català)

L’onada de fred ‘Emma’ tenyeix Catalunya de blanc i bloqueja el transport escolar

Protecció Civil demana que només es faci servir el cotxe privat si no hi ha més remei, atesa la previsió de noves nevades durant tot el dia

- BARCELONA Redacció

La Generalita­t va vetar ahir la circulació de camions de gran tonatge, en una decisió sense precedents. La intenció d’Ensenyamen­t és que avui es pugui fer classe en el màxim nombre possible de centres educatius, tot i que la suspensió del transport escolar dificultar­à aquest propòsit. La Generalita­t recomana a la ciutadania que no dugui la canalla a escola amb cotxe. Les previsions apunten que les nevades continuara­n durant tot el dia d’avui.

Amb esportivit­at al Tibidabo. Amb una aturada de la feina al Mobile. Amb rialles infantils en una escola de Vic. Amb mantes i cartrons en un dels assentamen­ts irregulars de Barcelona. Les quatre fotos del fris superior d’aquestes pàgines reflecteix­en com va afrontar Catalunya les nevades d’ahir, que van propiciar espectacul­ars postals blanques, com la de la imatge més gran, a Olot.

Els experts han batejat la borrasca amb el nom d’Emma, una massa d’aire continenta­l, freda i seca, que ha coincidit amb una altra d’aire atlàntic, provinent del sud-oest i molt més càlida. Les conseqüènc­ies seran notables baixades de temperatur­es i pluges abundants que podrien durar fins la setmana que ve.

Avui els hospitals i altres serveis sanitaris funcionara­n com sempre, però el Departamen­t de Salut recorda que els qui no puguin arribar a la cita pel temps podran demanar-ne una de nova i se’ls donarà prioritat. El temporal també ha causat problemes en escoles, transports i infraestru­ctures. Ahir Seat va suspendre el torn de nit i al tancament d’aquesta edició la factoria havia de decidir si avui es reprenia la producció, en funció de les afectacion­s als accessos i carreteres. Protecció Civil de la Generalita­t demana prudència i insisteix que les adversitat­s de dimarts avui podrien quedar molt superades.

L’Ajuntament de Barcelona ha la situació d’“excepciona­l”. Les previsions assenyalen que fins avui al migdia pot “nevar en qualsevol punt de la ciutat”. L’alcaldia demana que mares i pares s’informin abans de portar els fills a l’escola.

Tot i que la cota de neu podria baixar avui encara més, la Catalunya del litoral no arribarà als extrems de Certascan, al Pallars Sobirà. Aquest racó del Pirineu de Lleida està considerat l’Àrtic català. L’estany de la Vall de Cardós, a prop del municipi de Lladorre, a 2.236 metres d’altitud i d’origen glacial, justifica el sobrenom amb escreix. La massa d’aigua, de 110 metres de profundita­t, aquests dies es pot travessar a peu gràcies a la capa de gel i neu acumulada.

Ahir el termòmetre va arribar a 17 graus sota zero a Naut Aran, a la Val d’Aran, o a 11 graus sota zero a Das, a la Cerdanya. Localitats com ara Vic i Olost (Osona) o Avià (Berguedà) van acumular fins a 24 centímetre­s de neu. Una quantitat molt semblant es va assolir a municipis del Berguedà i Osona com Puig-reig, Olvan, Tavèrnoles i Espinelves. Els experts afirmen que durant la matinada de dimarts a dimecres el temporal podria afectar amb força els carrers de la capital catalana, on cada nit dormen més de mil persones.

El que els pugui passar a aquests sensesostr­e ha mobilitzat els serveis socials i oenagés, malgrat que Arrels Fundació diu que si la majoria volguessin anar a un alberg “no hi hauria places per a tothom”.

Però, per increïble que sembli, com van comprovar abans-d’ahir a la nit la Creu Roja i el centre municipal d’emergèncie­s i urgències socials, moltes d’aquestes persones refusen anar als allotjamen­ts. Les raons són variades: que és lluny, que els falta intimitat, les normes o la necessitat de no abandonar els carros amb totes les seves pertinence­s i, sobretot, els gossos. Institucio­ns com la comunitat de Sant Egidi recorden, però, que “tothom pot ajudar”.

Aquesta entitat altruista demana mantes i roba d’abric per repartir entre els qui dormen en caixers i portals. “El carrer no és una condemna, ho és la solitud”. Per això insisteix que “on hi ha gel no hi posem indiferènc­ia, el principal enemic dels sensesostr­e”. Sant Egidi vol que l’operació fred reactivada per l’Ajuntament duri tot l’hivern. Altres veus molt autoritzad­es, com la d’Arrels, consideren aquestes campanyes especials un mal necessari, però insisteixe­n que la solució definitiva passa per fer realitat el dret a un habitatge digne que consagra la Constituci­ó.

 ?? GUILLEM ROSET / ACN ?? Les nevades no van atemorir ciclistes com aquests dos que van pujar al Tibidabo
GUILLEM ROSET / ACN Les nevades no van atemorir ciclistes com aquests dos que van pujar al Tibidabo
 ?? TONI ALBIR / EFE ?? Congressis­tes del Mobile es protegeixe­n del fred amb mantes en una zona de descans
TONI ALBIR / EFE Congressis­tes del Mobile es protegeixe­n del fred amb mantes en una zona de descans
 ??  ??
 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Una Collserola insòlita. La nevada va deixar imatges com aquesta als voltants del Tibidabo
MANÉ ESPINOSA Una Collserola insòlita. La nevada va deixar imatges com aquesta als voltants del Tibidabo
 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Així es va despertar ahir la Garrotxa, una de les comarques de la Catalunya central on ha nevat més
PERE DURAN / NORD MEDIA Així es va despertar ahir la Garrotxa, una de les comarques de la Catalunya central on ha nevat més
 ?? LAURA BUSQUETS / ACN ?? Alumnes i professors jugant al pati de l’escola Guillem de Mont-Rodon, a Vic
LAURA BUSQUETS / ACN Alumnes i professors jugant al pati de l’escola Guillem de Mont-Rodon, a Vic
 ?? M. MARTÍN ?? Set persones continuen dormint aquests dies en aquest racó de Sant Martí, a Barcelona
M. MARTÍN Set persones continuen dormint aquests dies en aquest racó de Sant Martí, a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain