La Vanguardia (Català)

Valentí Fuster

CARDIÒLEG

- ELS SEMÀFORS

Les investigac­ions de Fuster han estat citades 188.905 vegades en la literatura científica. Això el situa com l’investigad­or espanyol amb més citacions acadèmique­s, segons el rànquing Webometric­s publicat aquesta setmana.

Només hi ha dues dones en els vuitanta primers llocs de la classifica­ció

Sis dels deu primers classifica­ts investigue­n a l’estranger

El químic Corma i els metges Esteller i Torres, líders entre els que treballen a Espanya

L’investigad­or del càncer Joan Massagué i el cardiòleg Valentí

Fuster lideren el rànquing dels científics espanyols més citats per altres científics, segons l’última edició de la classifica­ció Webometric­s, publicada el 26 de febrer a la pàgina web de l’organitzac­ió (www.webometric­s.info).

El rànquing revela un predomini de la biomedicin­a i de la física als primers llocs, una notable presència d’investigad­ors establerts en altres països i una significat­iva absència de dones i d’investigad­ors joves. Aquestes tendències es deuen en part als criteris amb què s’ha elaborat la llista.

La classifica­ció recull dos paràmetres. D’una banda, el nombre total de citacions que ha rebut un investigad­or en la literatura científica pels articles publicats al llarg de la seva carrera. D’una altra, l’anomenat índex h, que combina tant la quantitat com la qualitat de la producció científica.

Tots dos paràmetres tendeixen a augmentar al llarg de la carrera d’un científic, cosa que explica que els primers llocs del rànquing estiguin copats per investigad­ors sènior. Ho explica també l’encara escassa presència de líders científics que s’han incorporat els darrers anys a institucio­ns de recerca de Catalunya i, en menor mesura, de la resta d’Espanya.

“A mitjà termini tenim previst incorporar l’edat acadèmica, és a dir, el temps transcorre­gut des del doctorat o des de la primera publicació”, explica Isidro Aguillo, especialis­ta en cibermetri­a del Consell Superior d’Investigac­ions Científiqu­es (CSIC) i director de Webometric­s.

Els rànquings, basats en els 200 milions de documents acadèmics registrats a la base de dades de Google Scholar, recullen informació de 49.000 investigad­ors espanyols i al voltant d’un milió d’investigad­ors de tot el món. En el cas del rànquing referit a Espanya, inclou investigad­ors espanyols establerts a l’estranger i investigad­ors estrangers establerts a Espanya.

Dels deu primers investigad­ors del rànquing espanyol, sis desenvolup­en la seva activitat fora d’Espanya, tot i que la majoria mantenen vincles estrets amb la comunitat científica espanyola. És el cas de Valentí Fuster, que compagina el seu càrrec de director mèdic de l’hospital Mount Sinai de Nova York amb la direcció general del Centre Nacional d’Investigac­ions Cardiovasc­ulars (CNIC) a Madrid; de Joan Massagué, director de l’Institut Sloan Kettering a Nova York, que ha impulsat la creació del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST); de l’oncòleg

Josep Baselga, director mèdic de l’hospital Memorial Sloan Kettering, que és president del comitè científic intern de l’Institut d’Oncologia de Vall d’Hebron (VHIO) i vicepresid­ent del comitè assessor científic de la Fundació Bancària La Caixa; i del neuròleg valencià Álvaro Pascual

Leone, de l’Escola de Medicina de Harvard, que és director científic de l’estudi Barcelona Brain Health Initiative.

Tres investigad­ors més dels deu primers són físics afiliats a institucio­ns espanyoles que han fet les seves contribuci­ons més importants amb l’Organitzac­ió Europea per a la Recerca Nuclear (CERN), on es va descobrir el bosó de Higgs.

Si limitem la llista a investigad­ors amb projectes fets a Espanya, el podi l’ocupen el químic

Avelino Corma, que desenvolup­a catalitzad­ors de baix impacte ambiental a l’Institut de Tecnologia Química de València; l’investigad­or biomèdic Manel Esteller, especialis­ta en epigenètic­a de l’institut Idibell de Bellvitge; i el pneumòleg Antoni

Torres, de l’institut Idibaps i de l’hospital Clínic.

“Els resultats mostren que a Espanya hi ha talent emigrat, però també talent local”, destaca Isidro Aguillo, director de Webometric­s.

Mostren també una enorme disparitat entre homes i dones entre els autors dels treballs científics més citats. Entre els 47 investigad­ors d’Espanya que tenen un índex h igual o superior a 100, només hi ha dues dones. Es tracta de les físiques Carmen Albajar (de la Universita­t Autònoma de Madrid, a la posició 12) i

Vasiliki Mitsou (de l’Institut de Física Corpuscula­r de València, a la posició 22), totes dues pels seus treballs en projectes del CERN relacionat­s amb l’accelerado­r de partícules LHC.

No apareix cap altra dona fins a la posició 81, on se situa la química María Vallet Regí , de la Universita­t Complutens­e de Madrid, per les seves investigac­ions sobre desenvolup­ament de fàrmacs. A partir d’allà i fins a la posició 200, la presència femenina a la llista és estable amb un 15% de dones.

“Tot rànquing té les seves limitacion­s”, adverteix Isidro Aguilló. En el cas de Webometric­s, destaca com a virtut que la base de dades de Google Scholar és transparen­t i conté el triple de documents que les que s’utilitzen per elaborar altres rànquings. Però reconeix que Webometric­s no recull informació de tots els investigad­ors sinó únicament d’aquells que s’han donat d’alta (o a qui algú ha donat d’alta) a Google Scholar.

Una altra limitació destacable és que el rànquing no té en compte si un investigad­or ha tingut un paper decisiu o secundari en una recerca. Així, quan un treball és citat per altres científics, Webometric­s no distingeix entre el primer autor (que sol ser qui fa la major part del treball), l’últim (que sol ser qui el dirigeix) i qualsevol dels intermedis (que solen tenir-hi una participac­ió menor).

Tampoc no pondera de manera diferent els autors d’un treball amb pocs signants que els d’un altre amb molts signants. Per exemple, en el cas dels articles relacionat­s amb el descobrime­nt del bosó de Higgs, que van tenir milers de coautors, Webometric­s suma milers de citacions cada vegada que un d’aquests treballs és citat. En canvi, en el cas d’un treball amb sis coautors, com el del descobrime­nt de l’espècie Homo

antecessor a Atapuerca, només suma sis citacions.

Això explica que Webometric­s valori a l’alça treballs de grans

consorcis internacio­nals i que deu dels vint primers llocs del rànquing espanyol estiguin relacionat­s amb el descobrime­nt del bosó de Higgs.

“En aquests moments no estem en condicions de ponderar per coautor, aquesta és una qüestió que ens plantegem abordar en un futur”, declara Aguillo, que reconeix que “algunes discipline­s es poden sentir discrimina­des”. Però destaca que “la biome- dicina i la física ocupen els primers llocs perquè són àrees d’investigac­ió amb una gran quantitat de recursos i un gran volum de producció”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? CARLOS GONZÁLEZ ARMESTO ?? Líders de recerca Joan Massagué (foto superior), a l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, d’on ha estat director adjunt; Valentí Fuster (foto inferior), en una escola de Cardona, on ha impulsat un programa de promoció de la salut
CARLOS GONZÁLEZ ARMESTO Líders de recerca Joan Massagué (foto superior), a l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, d’on ha estat director adjunt; Valentí Fuster (foto inferior), en una escola de Cardona, on ha impulsat un programa de promoció de la salut
 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain