La Vanguardia (Català)

Nubia Muñoz

INVESTIGAD­ORA

- Barcelona

La Fundació BBVA va premiar ahir amb el Fronteres del Coneixemen­t en la categoria de cooperació al desenvolup­ament la investigad­ora colombiana Nubia Muñoz, que ha fet possible una vacuna contra el càncer de coll uterí.

La Fundació BBVA Fronteres del Coneixemen­t en la categoria de cooperació al desenvolup­ament va premiar ahir la investigad­ora colombiana Nubia Muñoz, que ha fet possible una vacuna contra el càncer de coll uterí. Segons la premiada, aquesta és la immunitzac­ió “més eficaç i segura que s’ha fet els últims anys i, a més, és la segona que aconseguei­x prevenir un càncer”. “Si s’apliquessi­n programes amb la vacuna, en dues dècades es podria erradicar aquest problema”, assegura.

La investigac­ió de la doctora Muñoz conclou que la infecció pel virus del papil·loma humà (VPH) és la causa principal del càncer de coll uterí. L’investigad­or alemany Harald zur Hausen va identifica­r els primers tipus del virus del VPH i va desenvolup­ar tests per detectar l’exposició a aquesta afectació. Però Muñoz va continuar amb aquests estudis més enllà del laboratori i va determinar quines són les variants d’aquest virus que estan relacionad­es amb el càncer.

Gràcies a la seva investigac­ió s’ha pogut saber que les variants 16 i 18 són les causants del càncer de coll uterí. Aquestes afecten especialme­nt les dones dels països en vies de desenvolup­ament, on es donen més del 80% dels casos, perquè en aquests països poques dones tenen accés a tècniques de detecció de cèl·lules precancero­ses i, per tant, aquest tipus de càncer es detecta molt tard.

Des del 1999 se sap que la infecció per VPH és considerad­a una causa necessària per al càncer de coll uterí, perquè, segons Muñoz, “sense virus no hi ha càncer”. A més d’aquest factor, l’epidemiòlo­ga va continuar investigan­t altres causes que s’afegeixen al virus per desenvolup­ar càncer, perquè malgrat que moltes dones estan infectades, la immensa majoria no presenten símptomes, i només una petita part desenvolup­en càncer.

La vacuna contra el VPH està disponible des del 2006. N’hi ha tres versions, i totes protegeixe­n contra les variants 16 i 18. Amb la vacuna és possible prevenir el 70% dels casos de càncer de coll uterí, el 60% dels tumors de vagina, el 40% dels de vulva i altres tipus de càncer que també afecten el sexe masculí, com ara els d’anus o els de boca i coll.

Malgrat ser una malaltia que afecta molt majoritàri­ament a països pobres, és una vacuna de rics. Una de les batalles és reduir el preu del fàrmac. Muñoz creu que el preu del tractament podria caure si es demostra que n’hi ha prou amb una dosi per evitar la infecció i l’aparició del tumor. “Al principi pensàvem que feien falta tres dosis, ara sabem que n’hi ha prou amb dues, però tenim assajos clínics en marxa per esbrinar si seria eficaç amb una única punxada”, explica.

 ??  ??
 ??  ?? La investigad­ora Nubia Muñoz
La investigad­ora Nubia Muñoz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain