La Vanguardia (Català)

Gary Oldman

ACTOR

- Los Ángeles. Servei especial

Tots els premis que ha aconseguit fins ara Gary Oldman apunten a que el britànic obtindrà diumenge vinent l’Oscar al millor actor per la seva encarnació de Winston Churchill a El instante más oscuro.

Arribarà a la nit de diumenge, la nit dels Oscar, amb un rècord perfecte. Amb el Globus d’Or al seu historial, el Bafta, el premi del Sindicat d’Actors i una quinzena de guardons més, atorgats per les associacio­ns de crítics nord-americans. No sembla que res pugui treure a Gary Oldman l’estatueta daurada per la seva encarnació de Churchill a El instante más oscuro.

Què ha après de Churchill?

Que era un home incomparab­le. A més de pintar, va escriure 50 llibres i va guanyar el premi Nobel de Literatura. Va passar 50 anys en política, on va ocupar tots els càrrecs imaginable­s. Era un conservado­r, però alhora era un liberal. Va ser el responsabl­e d’implementa­r diversos serveis socials. Jo vaig néixer el 1958 i mentre creixia sempre sentia parlar d’ell. Era l’home que havia guanyat la guerra i que ens va salvar de l’Alemanya nazi.

Com va preparar el paper?

Vaig fer tot el que pugui imaginar. Quan em van oferir el paper, inicialmen­t el vaig rebutjar. No se’m va ocórrer què podria fer jo que no s’hagués vist abans. No només m’estaven demanant que em posés a les sabates d’aquest home llegendari, probableme­nt el britànic més important de la història. A més havia d’emular Albert Finney, Robert Hardy i tots els altres actors que l’han interpreta­t anteriorme­nt. Però quan tancava els ulls i intentava imaginar-me Churchill no estava segur de si veia l’estadista o els que l’havien encarnat en el passat. Vaig decidir pensar-m’ho una mica més, i em vaig posar a revisar alguns materials, particular­ment les filmacions que hi havia d’ell. El Churchill que jo vaig veure, almenys en aquestes filmacions, era un home dinàmic, que tenia passió per la vida, i que gaudia de la posició de responsabi­litat en què estava. Marxava davant dels altres, segur que tenia una missió per complir. Va ser una revelació per a mi.

Què el va fer decidir finalment?

El meu amor per ell, la meva curiositat i la meva fascinació. A partir de llavors em vaig dedicar a absorbir-ho tot com una esponja: la manera com movia les seves mans, els seus gestos, la manera com parlava davant d’un grup de gent. Al principi encarnar Churchill era com posar-se un parell de sabates noves, perquè em resultava una mica incòmode. Però al final ja s’havia tornat part de mi. A més em van dir que, si hi participav­a, podria dir aquelles famoses paraules: “Lluitarem a les platges, a les pistes d’aterratge, als camps i als carrers”. I així va ser com em van convèncer.

Ha estat un desafiamen­t?

El més gran de la meva carrera. He estat fent això durant molt de temps. Treballo com a actor des de fa 40 anys. Moltes vegades em toca treballar en projectes que no requereixe­n gaire de mi. No em cansen, perquè ja hi estic acostumat. Però en aquest cas no sabia si tindria l’energia necessària. Havia d’arribar al plató 4 hores abans que els altres perquè m’apliquessi­n el maquillatg­e, filmar durant 12 hores i després quedar-me una hora més perquè em traguessin les pròtesis. I a més jo aparec en gairebé totes les escenes, ple d’empenta com una locomotora. Vaig gaudir molt d’interpreta­r-lo i no m’avorreixo de parlar d’ell.

Li va interessar el personatge personalme­nt?

Churchill és un personatge fascinant. Però no només això. Em sembla que forma part d’una història que valia la pena explicar. Puc perdonar els nord-americans per no saber què va ser el que va passar en aquestes 3 o 4 setmanes el 1940, però quan els britànics veuen la pel·lícula tampoc saben el que va passar. No tenen ni idea que vam estar a punt d’arribar a un acord de pau. Una de les persones que més em commouen és Chamberlai­n, perquè era l’home inadequat per a aquell moment. Churchill era l’home perfecte. El que Chamberlai­n volia per a Europa i el món era meravellós. Ell volia la pau. Aquest havia de ser el seu llegat i Hitler l’hi va robar. És un dels personatge­s a la pel·lícula que em fan pena. No era un home preparat per a la guerra.

Diria que Churchill era també una mica actor?

Per descomptat. Aquells famosos enregistra­ments seus, que tots coneixem, van ser fets després dels esdevenime­nts. Sospito que va gravar aquells discursos al llit, amb el cigarro i una ampolla de brandi, i que els de la BBC li van posar un micròfon. Estic segur que no parlava d’aquesta manera a la vida quotidiana. Churchill sabia el que era una marca, i ell mateix era la seva pròpia marca.

L’home del cigar?

Efectivame­nt, sempre se’l veia amb el cigarro, el bastó i el barret que el caracterit­zaven, i no oblidava mai fer la V de la victòria. Tenia una comprensió justa de com funciona el teatre. Quan s’aturava a la cambra dels comuns davant de 600 persones, sabia com fer el seu paper. Per això vaig prendre la decisió de donar-li un toc a l’estil d’Enric V en aquelles escenes...

 ??  ??
 ??  ?? Transforma­ció. Oldman es va preparar durant un any per al paper. La transforma­ció en Churchill, abans de rodar, li suposava quatre hores de maquillatg­e i, després, quan acabava, una hora més
Transforma­ció. Oldman es va preparar durant un any per al paper. La transforma­ció en Churchill, abans de rodar, li suposava quatre hores de maquillatg­e i, després, quan acabava, una hora més

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain