La Vanguardia (Català)

L’eix Kim-Al-Assad

Les Nacions Unides destapen una vella aliança militar entre Damasc i Pyongyang

-

L’ONU ha revelat l’existència d’una col·laboració militar entre Síria i Corea del Nord, per la qual faria anys que el país asiàtic ven armament químic a l’exèrcit d’Al-Assad, una col·laboració que encaixa amb l’anomenat tantes vegades “eix del mal” per part de Bush fill.

L’arsenal d’armes químiques en poder del règim de Baixar al-Assad s’ha fabricat amb ajuda de Corea del Nord, que ha venut el material i ha proporcion­at els tècnics per a la seva construcci­ó. Així ho afirma un grup d’investigad­ors de l’ONU. En el seu últim informe anual al Consell de Seguretat es detalla una vella aliança militar entre Síria i Corea del Nord, que es manté malgrat les sancions i l’aïllament a què estan sotmesos tots dos països.

En l’última ofensiva d’Al-Assad contra l’enclavamen­t rebel de Guta oriental, als afores de Damasc, s’ha bombardeja­t la població amb gas clor. No és la primera vegada i tot indica que tampoc no serà l’última.

Els experts de l’ONU han aconseguit còpies dels contractes i de les trameses de material des de Corea del Nord a Síria, un comerç que es va iniciar, almenys, el 2010, un any abans que esclatés la guerra.

Entre el 2012 i el 2017 s’han fet, com a mínim, 50 trameses de material de doble ús, militar i civil, així com de comunicats per a míssils balístics. De vegades, com l’agost del 2016, són els mateixos tècnics nord-coreans els que viatgen a Síria amb el material.

El gener del 2017 es van intercepta­r dos vaixells de càrrega que portaven rajoles resistents a l’àcid, com les utilitzade­s en les plantes on es fabriquen armes químiques. També s’han descobert vàlvules, termòmetre­s i altres materials utilitzats a la producció d’aquestes armes.

L’informe no s’ha fet públic, però The New York Times n’ha aconseguit una còpia.

La relació militar entre Síria i Corea del Nord es remunta als anys seixanta i setanta, quan pilots nord-coreans van participar en missions de la força aèria siriana contra Israel.

Pyongyang col·labora amb els programes d’armes químiques i míssils de Síria des dels anys noranta, ajudant a produir gas sarín, gas clor i l’agent nerviós VX.

Baixar al-Assad va atacar Guta Oriental el 2013 amb gas sarín. Hi van morir unes 1.400 persones. El president dels Estats Units Barack Obama, en contra del que havia anunciat, no va atacar les forces sirianes. La pressió diplomàtic­a, en tot cas, va portar Damasc a firmar la convenció internacio­nal contra l’ús d’armes químiques i a destruir-ne l’arsenal. És clar, tot i això, que no va complir. El mes d’abril passat va tornar a utilitzar gas sarín, aquesta vegada a Khan Sheikhum, on hi va haver 83 morts i més de 300 d’intoxicats.

Idlib i Afrin també han estat blanc de les armes químiques d’Al-Assad. Els agents químics es munten en barrils de petroli i es llancen sobre les zones urbanes sense cap precisió.

L’informe de l’ONU revela la falta de voluntat política per part de la Xina i Rússia per implementa­r el bloqueig a Síria i Corea del Nord. El novembre passat, per exemple, Rússia va fer servir el seu veto en el Consell de Seguretat per frenar una investigac­ió sobre l’ús d’armes químiques en el conflicte sirià, tant per part del règim com de l’Estat Islàmic. L’ambaixador rus va dir que aquesta investigac­ió era “un acudit”.

A Corea del Nord continua arribant petroli, carbó i productes

Experts de l’ONU identifiqu­en a Síria tècnics nord-coreans en míssils i gasos

de luxe. Pyongyang es finança amb una xarxa d’empreses tapadora i amics internacio­nals que li faciliten l’accés als mercats. Aquesta trama permet a Síria pagar les factures dels seus amics nord-coreans.

La relació és tan estreta que des del 2015 hi ha un parc a Damasc en honor de Kim Il-sung, fundador de l’actual règim de Corea del Nord. El 2007, Israel va destruir una central nuclear siriana on, amb ajuda de tecnologia nord-coreana, es fabricava plutoni, un component essencial de la bomba atòmica.

L’ONU ha identifica­t tècnics nord-coreans a Hama, Adra i Banzeh, tant en bases de míssils com en fàbriques d’armes químiques.

 ?? STRINGER / AFP ?? Els bombardejo­s de l’artilleria i l’aviació siriana van continuar ahir a Guta oriental malgrat una treva de cinc hores que va imposar Rússia
STRINGER / AFP Els bombardejo­s de l’artilleria i l’aviació siriana van continuar ahir a Guta oriental malgrat una treva de cinc hores que va imposar Rússia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain