La Vanguardia (Català)

Defensar les cigonyes

- ANTONIO CERRILLO

Crítiques a l’Església lleidatana per la instal·lació de trampes antiniu als temples.

Clamor contra els diferents dispositiu­s (filferros, barnilles i xarxes) instal·lats pel bisbat de Lleida per foragitar les cigonyes i impedir que nidifiquin a les esglésies. Els col·legis d’advocats de Catalunya, grups ecologiste­s (SEO/Birdlife, Ipcena...) i la Generalita­t han demanat al bisbat que retiri les barnilles metàl·liques i punxes instal·lades a les esglésies de Santa Maria de Gardeny i a la de Sant Martí de Lleida, pels perills que comporten per a aquests ocells protegits.

Dijous passat, va morir una cigonya a la primera d’aquestes esglésies. Aquests sectors demanen a més que el bisbat solucioni els problemes que estan ocasionant les xarxes antinius col·locades a la Catedral Nova, en què els ocells queden atrapats.

“S’està demostrant que els sistemes per evitar la nidificaci­ó de les cigonyes són molt perillosos i letals per a aquesta espècie protegida, per la qual cosa és urgent retirar-los de manera immediata”, assenyala Carles McCragh, president de la comissió de protecció dels drets dels animals del Consell de l’Advocacia Catalana.

El Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat va enviar ahir un nou requerimen­t al capítol de la catedral de Lleida perquè “adopti de manera immediata” les mesures necessàrie­s per evitar que les cigonyes quedin atrapades a les xarxes. “En cas que el requerimen­t no sigui executat, actuarà l’Administra­ció”, va declarar Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals.

Ahir, quatre cigonyes més van quedar enganxades i van obligar a actuar els Bombers a a la teulada de la Catedral Nova. La Generalita­t havia autoritzat la instal·lació de xarxes de manera provisiona­l fins que es rehabilite­ssin diverses zones a la teulada de la catedral (que ha de ser restaurada perquè està feta malbé pel pes dels nius, l’acidesa de les defecacion­s i altres).

Concretame­nt, la Generalita­t va autoritzar que es posessin xarxes amb la condició que no es causessin danys a les cigonyes i amb la previsió que, una vegada acabats els treballs, la solució adoptada permeti que hi continuï havent nius a la catedral en el futur.

Tot i això, les xarxes han resultat una trampa, per la qual cosa la Generalita­t va demanar al capítol de la catedral (resolució de 15 de febrer) que solucionés el problema, és a dir, que col·loqués una malla més gruixuda o que obrís les xarxes per evitar els danys als ocells.

A més, els últims mesos van ser retirats sense autoritzac­ió dos nius de la Catedral Nova, per la qual cosa la Generalita­t va obrir un expedient informatiu. Així mateix, va formular un altre expedient per la mort de la cigonya a l’església de Gardeny.

 ?? ORIOL BOSCH / ACN ?? Xarxes a la Catedral Nova de Lleida
ORIOL BOSCH / ACN Xarxes a la Catedral Nova de Lleida

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain