La Vanguardia (Català)

El debat dels VTC

El regulador considera que les restriccio­ns del decret són injustific­ades

- ECONOMIA

La CNMC amenaça amb els tribunals el Ministeri de Foment, a qui demana que modifiqui la legislació que regula les llicències de tipus VTC –acusades de competir il·legalment amb els taxis– perquè considera que afecten la competènci­a de forma injustific­ada.

La batalla entre la CNMC i el Govern per les llicències per al transport de passatgers amb conductor (VTC) pot acabar una vegada més en els tribunals. L’organisme regulador va tornar ahir a carregar contra el Govern central –el Ministeri de Foment– en demanar la derogació del reial decret del 29 de desembre, que prohibeix el comerç de llicències durant un període de dos anys i obliga que els seus conductors comuniquin a un registre els seus viatges abans de realitzarl­os. Per a la CNMC, les esmentades mesures atempten contra la competènci­a de forma injustific­ada.

La pugna ve de lluny. Ja el novembre del 2017, la CNMC va elaborar d’ofici un informe sobre el projecte d’aquest reial decret en el qual s’alertava sobre les esmentades restriccio­ns, al considerar-les “desproporc­ionades” i “sense fonament”. Però l’Executiu va continuar endavant. Ara el conflicte s’aguditza perquè el requerimen­t de l’autoritat per a la competènci­a és el pas previ a la interposic­ió d’un nou recurs contenciós-administra­tiu.

Segons raona la CNMC, la prohibició de traspassar les VTC durant un bienni “desincenti­va que noves empreses entrin al mercat, ja que limita la seva capacitat d’abandonarl­o durant aquell temps”. Quant al registre administra­tiu dels desplaçame­nts, “suposa una barrera a la mobilitat geogràfica de les companyies VTC, tant per l’exhaustivi­tat de la informació que se’ls requereix com per l’exigència de comunicaci­ó del viatge abans que el realitzin (...) ja que és un control administra­tiu que podria perfectame­nt realitzar-se a posteriori”.

Fa anys que l’organisme que presideix José María Marín Quemada critica la regulació de les VTC, que va començar amb la llei d’Ordenació del Transport Terrestre del 2013 i el posterior reglament del 2015. L’estiu passat ja va presentar un primer recurs al Suprem (amb vist per a sentència el proper 17 d’abril) al denunciar la ràtio màxima que hi hagi una llicència VTC per cada 30 de taxi i l’obligació dels vehicles de lloguer amb conductor de contractac­ió prèvia (per comptes de buscar clients circulant pels carrers).

D’altra banda, el Tribunal Suprem va donar la raó el novembre a un altre recurs contra la Comunitat de Madrid i va accedir a la concessió de les llicències sol·licitades entre el juliol del 2013 i el novembre del 2015, que donen servei a través d’Uber i Cabify, entre d’altres (abans que entrés en vigor la llei restrictiv­a) i va establir així un precedent.

Així, el conflicte s’enquista, perquè tant el Suprem com la CNMC defensen actituds que liberalitz­in el sector del transport de passatgers (a l’estil d’Uber), però l’Executiu, més proper als taxistes (que acusen a les plataforme­s d’intrusisme), és partidari d’una regulació més estricta.

En aquest trencaclos­ques juridicoin­stituciona­l, també ha entrat l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB), que ahir va aprovar –en plena celebració del Mobile i amb el beneplàcit del sector del taxi– el reglament d’Ordenació de Transport sobre les VTC a la ciutat i el seu entorn. El text introdueix noves limitacion­s per a les plataforme­s com Uber o Cabify al fixar una autoritzac­ió prèvia i un règim sancionado­r. L’AMB reconeix que la recent sentència del Suprem favorable a les sol·licituds de VTC entre el 2013-2015 en el cas de Catalunya pot implicar la concessió de 3.000 llicències, cosa que “tindria efectes negatius sobre els models de mobilitat dels municipis metropolit­ans”.

Fonts jurídiques dubten que el reglament del Consistori barceloní tingui molt recorregut perquè encara que el seu objectiu sigui evitar la congestió i contaminac­ió urbanes, incideix en la règim de les llicències i això excediria les seves competènci­es. La CNMC podria a més demanar la suspensió cautelar, al marge de recursos judicials.

Des de la patronal de VTC Unauto s’avisa que amb aquestes disposicio­ns “centenars de llocs de treball es veuran en risc” i que imposar una limitació amb caràcter retroactiu suposaria Wun atac als drets dels operadors que estan prestant els seus serveis”.

Barcelona introdueix la seva pròpia regulació amb una autoritzac­ió prèvia i un règim de sancions

 ?? ARXIU ?? Un vehicle de la plataforma Cabify a la plaça Espanya de Barcelona
ARXIU Un vehicle de la plataforma Cabify a la plaça Espanya de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain