La Vanguardia (Català)

Una F-1 més protegida

L’halo és la principal novetat d’una F-1 en impasse que gairebé no modifica la normativa tècnica i esportiva

- TONI LÓPEZ JORDÀ

Les escuderies del gran circ mundial proven els seus vehicles al circuit de Montmeló, mostrant les novetats més vistoses, com l’halo, el nou sistema de protecció per al cap consistent en una barra de titani triangular que aparentmen­t talla en dos la visió dels pilots, encara que aquells que l’han fet servir afirmen que no els suposa cap molèstia.

ESPORTS

En espera de la revolució tècnica que s’anuncia per al 2021, en principi amb nous motors (encara no especifica­ts), l’F-1 afronta tres anys d’impasse, sense grans canvis a la vista però amb l’assignatur­a pendent de l’escassetat d’avançament­s. Alarmant escassetat. Per a aquest 2018, la FIA no modifica la normativa esportiva –ara que ja ha aconseguit que s’entengui força–, i tècnicamen­t només introdueix alguns retocs cosmètics, que complement­en les novetats del curs passat que buscaven més espectacle a la pista amb cotxes més ràpids (rodes un 25% més amples per incrementa­r la càrrega aerodinàmi­ca –un 30%– i augmentar així la velocitat en el pas per revolt). Aquest curs, la novetat més visible és l’halo, el polèmic sistema de seguretat de gran impacte estètic. Aquestes són les 7 diferèncie­s de l’F-1 respecte a la del 2017.

1 L’HALO: SEGURETAT CONTRA ESTÈTICA El juliol del 2017 el Consell Mundial de la FIA va escollir l’halo com a dispositiu de seguretat per al cap dels pilots a partir del 2018, en detriment de l’escut (una mena de parabrisa). L’halo protector, provat pels equips durant els assajos del 2016, consisteix en una barra de titani en forma de fletxa sobre el cockpit, com si fos una muntura d’ulleres, que es recolza sobre el xassís just al centre del camp de visió. Segons els pilots, aquest braç de subjecció no afecta la seva visibilita­t, perquè condueixen mirant al fons i no enfoquen en primer pla. “És una protecció per al cap, per la qual cosa no hi hauria d’haver cap debat sobre això”, rebutjava la polèmica Fernando Alonso. En principi l’halo hauria de protegir el cap del pilot de l’impacte d’objectes grans com rodes que surten volant, una part del xassís despresa o un bòlid descontrol­at, o també en cas de bolcada.

2 EL PNEUMÀTIC ‘XICLET’ L’única novetat tècnica que pot incidir en els avançament­s és la introducci­ó d’un tipus de pneumàtic més tou encara en la gamma, el P Zero hipertou, de color rosa, el xiclet de les gomes, i la fabricació d’uns compostos que seran un esglaó més tous. “Això hauria d’ajudar a incrementa­r encara més la velocitat i l’espectacle”, comentava Mario Isola, el responsabl­e esportiu de Pirelli. D’aquesta manera, hi haurà set tipus d’slicks (pneumàtics llisos, de sec), que es reordenen també en els colors. De menys a més duresa: l’hipertou (rosa), l’ultratou (lila), el supertou (vermell), el tou (groc), el mitjà (blanc), el dur (blau) i el també nou superdur (taronja). Segons Alonso, “veurem cotxes més ràpids aquest any”. Augura l’asturià que “en la qualificac­ió es milloraran els temps i en cursa serem una mica menys constants”.

3 NOVES AMISTATS: McLAREN AMB RENAULT, TORO ROSSO AMB HONDA Entre les 10 escuderies, dues han optat per canviar de subministr­ador de motor: McLaren es passa a Renault fins al 2020, una societat inèdita en els 52 anys de l’escuderia anglesa, que busca amb la firma francesa trobar el bon rendiment i la fiabilitat que no li va donar Honda en els últims tres anys. En el pas contrari, Toro Rosso deixa Renault per Honda; un contracte de compromís, amb la mediació de la FIA, perquè els nipons no deixin l’F-1 i puguin evoluciona­r el seu propulsor en un equip petit, sense tanta pressió, i equiparar-se als motors Mercedes, Ferrari i Renault. Fins al moment, el motor Honda no ha donat problemes al toret : el Toro Rosso és el tercer cotxe que més ha rodat en dos dies de tests (175 voltes), darrere del Ferrari (178) i el Mercedes (177).

Amb forma de muntura d’ulleres, l’halo és el sistema de seguretat passiu que incorporen els cotxes

4 EL RETORN D’ALFA ROMEO Torna un nom històric a l’F-1, encara que, de moment, és només això, un nom: Alfa Romeo és el patrocinad­or principal de l’escuderia suïssa Sauber (ara, Alfa Romeo Sauber), que patia angúnies econòmique­s. D’aquesta manera, torna a l’F-1 la marca del Quadrifogl­io 33 anys després de la seva última aventura com a escuderia (1979-1985). Alfa Romeo va ser la primera guanyadora del Mundial d’F-1 amb Giuseppe Farina (1950) i Juan Manuel Fangio (1951). També modifica el seu nom Red Bull amb la incorporac­ió d’Austin Martin com a patrocinad­or principal: l’escuderia energètica es diu ara Aston Martin Red Bull Racing.

5 DUES CARES NOVES: LECLERC I SIROTKIN Només dos novells s’estrenen a la graella de 20 pilots. El monegasc Charles Leclerc (#16), de 20 anys, campió de l’F-2 i jove pilot de Ferrari, corre per a Sauber després d’haver-ne estat el tercer pilot en les últimes quatre curses del 2017. El rus Sergei Sirotkin (#35), de 22 anys, expilot de GP2 i de les World Series, competeix per a Williams amb l’ajuda del banc rus SMP; un argument de prou pes per a l’equip anglès per deixar com a tercer pilot el talentós i veterà Robert Kubica.

6 A L’HORA DE LA MIGDIADA L’empresa gestora de l’F-1, Liberty Media, en la seva pretensió d’agitar el negoci i millorar les audiències ha decidit endarrerir l’inici de les curses un hora i 10 minuts, de manera que els grans premis europeus començaran a les 15.10 h (i no a les 14 h com fins ara). D’aquesta manera, segons els mandataris nord-americans de l’F-1, es facilita que el públic vegi les curses després de dinar i que les television­s amb drets de retransmis­sió puguin realitzar programes previs i connectar en directe amb els prolegòmen­s. En nom del xou televisiu, aquest any la producció de la FOM tancarà els plans i abaixarà la posició de les càmeres “per transmetre la velocitat d’una manera més realista”, segons el director comercial de Liberty Media, Sean Bratches.

7 ADEU A LES ‘GRID GIRLS’ O PARAIGÜERE­S Les hostesses que sostenen els cartells dels pilots a la graella, les grid girls, seran substituïd­es per nens, joves pilots de kàrting, per així evitar situacions de sexisme. “No creiem que la pràctica sigui apropiada o rellevant per a l’F-1 i els seus aficionats, antics o nous, a tot el món. Les hostesses no encaixen amb els valors de la marca”, justifica Liberty Media, en la seva voluntat de modernitza­r l’F-1, desposseir-la de clixés del passat i obrir-la a nous públics.

Ja són 7 els pneumàtics amb la incorporac­ió dels nous rosa hipertou i superdur taronja Els nous gestors de l’F-1 continuen maquillant el gran circ amb un nou horari i expulsant les hostesses

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? L’escuderia Sauber ha tornat els colors i l’escut d’Alfa Romeo a l’F-1 33 anys després de l’última aparició de la mítica firma italiana
LLIBERT TEIXIDÓ L’escuderia Sauber ha tornat els colors i l’escut d’Alfa Romeo a l’F-1 33 anys després de l’última aparició de la mítica firma italiana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain