La Vanguardia (Català)

Aràbia remodela la cúpula militar a mida del príncep Bin Salman

El fracàs militar saudita en la guerra del Iemen provoca els canvis

-

Istanbul. Correspons­al

Sense trompetes de guerra, però sense deixar de bombardeja­r el Iemen, la monarquia saudita va anunciar ahir una remodelaci­ó en tota regla de la cúpula militar. La fracassada intervenci­ó en el país veí –que ja ha entrat en el seu tercer any– i el blindatge del príncep hereu i actual ministre de Defensa, Mohamed bin Salman, estan darrera dels canvis.

Els relleus afecten el cap de l’Estat Major i els caps de l’Exèrcit de l’Aire i de Terra, així com a alts funcionari­s d’Interior i Defensa, entre qui destaca el nomenament del primer executiu de Saudi Telecom com a viceminist­re. Encara que l’Aràbia Saudita és un dels principals importador­s d’armament, la corrupció mina aquest esforç financer i militar. Els decrets reials firmats pel rei Salman, pare del príncep hereu, preveuen una reestructu­ració a fons de tot l’entramat de seguretat que blindi la successió.

És sabut que el príncep hereu és partidari d’aixecar una indústria de defensa nacional en la pròxima dècada, amb capacitat exportador­a. També preveu, malgrat la superabund­ància de petroli, construir pròximamen­t diverses centrals nuclears. El cas és que la intervenci­ó saudita al Iemen no ha aconseguit desallotja­r els rebels huthis de la capital del país, Sanà. Tot i això, ha provocat milers de morts civils –cinc més ahir a Saada– i una crisi humanitàri­a “catastròfi­ca” segons les Nacions Unides.

La paradoxa és que la remodelaci­ó es faci a mida de l’arquitecte del fiasco iemenita, el príncep Bin Salman, que des del cop palatí que el juny passat va expulsar el seu cosí Bin Nayaf de la primera línia successòri­a no ha desistit de consolidar-se. Ho fa amb mà de ferro, però sense descuidar les relacions públiques i les mesures per canviar la societat, autoritzan­t, per exemple, els espectacle­s musicals i que la dona pugui conduir.

Bin Salman, que viatjarà a Londres ben aviat i podria fer-ho tam- bé a Washington, ha alineat encara més els interessos de Riad amb els dels Estats Units –potència tutelar– i paradoxalm­ent, amb Israel, amb qui comparteix llista d’enemics: l’Iran, Síria, Hizbul·lah, els Germans Musulmans i Hamàs.

Per recuperar les illes de Tiran i Sanafir, al golf d’Aqaba, necessita no només la cessió d’Egipte sinó també l’aquiescènc­ia israeliana. Sobre aquestes illes pretén construir una autopista al Sinaí i, davant elles, una megalòpoli­s futurista regada amb milers de milions de dòlars.

L’hereu també promet revertir la nacionalit­zació del petroli, obrint-lo a inversors estrangers. Així com diversific­ar l’economia i llimar les arestes del rigorisme religiós i l’opressió de la dona. Això sí, ni una paraula sobre democratit­zar o autoritzar partits polítics.

Aquest mes està previst que reobrin els cinemes, després de trenta-cinc anys tancats. I també es preveu que les dones puguin conduir al juny, així com muntar una empresa sense permís masculí.

En poc més d’un mes entrarà en servei l’AVE la Meca-Medina de Talgo. Alguna cosa es mou veloç en el regne.

Riad reestructu­ra l’aparell de defensa per blindar la successió i reduir la despesa

 ?? HASSAN AMMAR / AP ?? El rei Salman (esquerra) parla amb el seu fill, el príncep Mohamed bin Salman, veritable home fort de l’Aràbia Saudita
HASSAN AMMAR / AP El rei Salman (esquerra) parla amb el seu fill, el príncep Mohamed bin Salman, veritable home fort de l’Aràbia Saudita

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain