La Vanguardia (Català)

Europa contra els diners del terrorisme

- Eduardo Martín de Pozuelo

La derrota exclusivam­ent militar de l’Estat Islàmic (EI) al territori sirià i iraquià està provocant la dispersió de soldats del califat cap a diferents fronts bèl·lics africans i asiàtics mentre nodreix de terroriste­s amb experiènci­a l’invisible exèrcit gihadista que atempta als carrers europeus. Aquest escenari incrementa la possibilit­at d’atemptats i encén més les alarmes entorn del finançamen­t d’un terrorisme que amb prou feines necessita diners per cometre els seus atemptats de carrer però que maneja grans sumes quan es tracta de sostenir guerres o de potenciar el seu aparell de propaganda i captació. Un terrorisme que en conjunt té a les mans capitals procedents del delicte comú en totes les seves facetes, de la confiscaci­ó de tota mena de béns als territoris que ocupa, de les aportacion­s procedents de determinat­s estats sota sospita i dels seus simpatitza­nts dispersos per tot el món. Encara que el fons ideologico­religiós és el mateix, les necessitat­s logístique­s dels gihadistes són molt diferents en funció dels llocs on operen i dels objectius immediats que persegueix­en, molt especialme­nt des que l’EI va implantar el terrorisme low cost, al qual des de fa uns mesos Al-Qaida es va apuntar sense massa entusiasme. És a dir, no necessiten la mateixa quantitat de diners uns terroriste­s camuflats en una ciutat europea que pretenen llogar o robar un petit camió per cometre un crim com els de Barcelona o Niça que els combatents al Iemen, el Sinaí o l’Afganistan. En qualsevol cas, és un fet que la pista dels diners ajuda el contraterr­orisme.

En aquest marc, capitals de tot origen circulen en totes direccions per afavorir un món regit per la xaria i estimular minories extremiste­s perquè es converteix­in en soldats del califat. Pel que respecta a les cèl·lules terroriste­s que campen per Europa, se solen finançar amb pocs diners, fins i tot només amb el de la feina dels components o, en altres ocasions, per la via de la delinqüènc­ia comuna menor, com el mercadeig amb drogues. Però moltes vegades, agrupacion­s gihadistes més nombroses i complexes han rebut en diverses parts del món substancia­ls aportacion­s de diners a través d’entitats caritative­s tapadora o pel sistema hawala de transferèn­cia monetària informal, que no deixa rastre.

La guerra és global i l’amenaça més propera resideix en els seguidors extremiste­s i els retornats disposats a morir matant per les seves creences, de manera que el control del seu finançamen­t, sigui quin sigui, és una gran eina per obstaculit­zar el terrorisme. L’assumpte l’ha abordat el Parlament Europeu estudiant fórmules per estrangula­r els fluxos de capitals destinats als extremiste­s. Aquestes mesures es recullen en un text de recomanaci­ons per als estats membres de la Unió Europea que anirà ben aviat al ple de l’Eurocambra. El treball ha estat elaborat “amb el suport unànime de tots els grups parlamenta­ris després d’haver rebut 283 esmenes”, segons va confirmar l’eurodiputa­t Javier Nart, en una conferènci­a de premsa celebrada a l’oficina de la UE a Barcelona.

Dos dels punts del projecte europeu per evitar aquests fluxos monetaris plantegen canvis de mentalitat que es perceben difícils. El primer és el que es refereix al control de l’origen i destinació de l’azaque o zakat, l’aportació per a pobres i necessitat­s que tot musulmà fa i que constituei­x el tercer pilar de l’islam. L’altre és el que modificari­a el hawala, el sistema informal de transferèn­cia de diners molt arrelat als Estats Units, Àsia, part d’Europa, part de l’Àfrica i zones d’Amèrica del Sud. La idea és que el hawala deixi de ser anònim a Europa, de manera que les seves transferèn­cies puguin seguir-se igual que les de qualsevol banc tradiciona­l. No obstant això, el calat d’aquest mètode és tan profund que la dificultat per acostar-lo als controls occidental­s es planteja gran, doncs si els hawalard –els trasmisore­s dels diners–, han de deixar davant les autoritats constància formal de les transaccio­ns que fan, el sistema podria tornar per si mateix a la clandestin­itat.

Així que al zakat, el Parlament Europeu desitjaria que les mesquites, associacio­ns culturals o entitats similars informessi­n del repartimen­t que fan dels fons que reben tant de l’exterior com de l’interior de la UE. Igualment, la UE és per la centralitz­ació informativ­a d’aquestes transaccio­ns. En definitiva, es tractaria d’engegar un control de l’origen i destinació de fons per evitar la seva distribuci­ó maliciosa o imprudent amb finalitats terroriste­s. Un grup de mesures l’esperit de les quals res no té a veure amb la religió i molt que en la Unió Europea les normes respecte als diners siguin iguals per a tothom.

L’Europarlam­ent vol que les entitats islàmiques declarin l’origen i destinació dels fons que reben

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain