La Vanguardia (Català)

‘Mattarellu­m’, ‘Porcellum’, ‘Rosatellum’...

- Enric Juliana

Itàlia ha tingut quatre lleis electorals diferents en els últims vint anys. Una mitjana capaç d’embogir qualsevol país europeu.

La Constituci­ó del 1948 no va definir el sistema electoral. Els partits antifeixis­tes es van limitar a donar per bona la llei proporcion­al amb què es van convocar les eleccions constituen­ts del 1946. Llei proporcion­al clàssica, amb la possibilit­at que cada elector indiqués quatre preferènci­es en la llista escollida.

Amb el proporcion­al clàssic tots els partits petits tenien garantida la representa­ció a la gegantina Cambra de 630 diputats. (315 escons al Senat). A la Democràcia Cristiana li van entrar ganes de sistema majoritari el 1953 –volia donar el 65% dels escons a la coalició que assolís la meitat dels vots– però l’experiment no li va funcionar. Li van faltar dues dècimes en les eleccions d’aquell any. La clàusula va ser abolida i es va tornar al proporcion­al clàssic fins al 1993, quan la primera República va començar a caure a trossos com a conseqüènc­ia de l’esgotament de la guerra freda i el procés Mani Pulite.

Va venir llavors aquesta segona República que no acaba d’assentar-se, amb la idea de dos grans blocs (centredret­a i centreesqu­erra), sense acabar de matar els partits menors. Feia falta una feina fina. El diputat Sergio Mattarella, fill d’un dels fundadors de la Democràcia Cristiana, va rebre l’encàrrec de confeccion­ar una llei bipolar que permetés conèixer el pes de cada partit en la seva respectiva coalició. Mattarella va idear un sistema mixt en el qual el 75% dels diputats s’elegien a la manera britànica: petits col·legis uninominal­s majoritari­s, en els quals només es podia guanyar anant en coalición. El 25% restant mitjançant repartimen­t proporcion­al en llistes nacionals: competició entre partits. La premsa, sempre irònica, va batejar aquesta llei híbrida com el Mattarellu­m. El doctor Mattarella, sicilià circumspec­te i reflexiu, ocupa en aquests moments el càrrec de president de la República.

Veient venir el seu declivi, Silvio Berlusconi va voler enfangar el camp donant premis de majoria a les forces més votades a la Cambra i al Senat. “Hem fet una porcata (una porqueria)”, va reconèixer el diputat de la Lliga Nord, Roberto Calderoli, a qui se li havia encarregat reformar el sistema. El politòleg Giovanni Sartori la va batejar a l’instant: llei Porcellum.

Sí, era una porqueria. Calia canviar-la. Matteo Renzi va pensar que la seva ambiciosa reforma constituci­onal hauria de culminar amb una nova llei electoral d’ampli consens, que va batejar com a Italicum abans que naixés. I no va néixer. La reforma renziana va ser derrotada a les urnes. El diputat Ettore Rosato –sempre un democristi­à– va rebre llavors l’encàrrec d’elaborar una llei amb prima per als partits coalitzats, que compliqués una mica les coses al Moviment 5 Estrelles, que no té gaires possibles aliats al seu voltant. Així va néixer el Rosatellum , la llei amb la qual es votarà diumenge vinent i que gairebé ningú a Itàlia no sap explicar molt bé com funciona. A grans trets: 37% dels escons a col·legi uninominal majoritàri, 61% sota sistema proporcion­al, 2% per als italians a l’estranger. I un complicat joc de politges entre llistes coalitzade­s. El recompte serà llarg i fatigós.

Itàlia ha trasbalsat el seu sistema polític canviant quatre vegades de llei electoral en vint anys

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain