La Vanguardia (Català)

Trump fitxa un cap de campanya per aconseguir la reelecció el 2020

La Casa Blanca arriba a un acord amb Boeing per renovar els Air Force One

- Washington. Correspons­al BEATRIZ NAVARRO

Donald Trump no tenia gaire fe en “els rotllos digitals” en què Brad Parscale es gastava els dòlars de la campanya electoral del 2016 però, a la fi, va haver de reconèixer que la seva intensa activitat a les xarxes socials li va aplanar el camí cap a la Casa Blanca. El líder republicà no ho ha oblidat i ahir va confirmar els seus desitjos de presentar-se a la reelecció el 2020 amb l’anunci del fitxatge de Parscale no ja com a estrateg digital sinó com a cap de la pròxima campanya electoral.

“A més de posar les bases per a la carrera del 2020, la campanya de Trump s’implicarà en les eleccions intermèdie­s del 2018”, que comptarà amb la presència del candidat presidenci­al, va anunciar ahir en un comunicat l’organitzac­ió, gestionada pel seu fill Eric Trump i el seu gendre Jared Kushner, conseller especial de la Casa Blanca. La cita electoral de novembre és sempre un repte per al partit en el poder –històricam­ent implica la pèrdua d’escons a la Cambra de Representa­nts, que es renova totalment, i al Senat, que relleva un terç dels seus membres– i ho és més encara per a l’actual líder republicà. A més de comprometr­e les possibilit­ats de tirar endavant la seva agenda, podria trobar-se amb una resistènci­a més gran en les seves pròpies files que el forcés a reconsider­ar l’estratègia. Parscale “té la plena confiança de la nostra família i és la persona perfecta per estar al capdavant de la campanya”, va dir Eric Trump.

Enmig del caos de personal d’aquests mesos –un avançament llavors impensable del que s’acostava a la Casa Blanca–, Parscale es va mantenir sempre fidel a Trump, fins i tot després que aquest li retragués els diners que es gastaven en “rotllos digitals”. Principian­t en política però expert en tecnologia, el seu equip va arribar a comptar amb un centenar de persones, bolcades en fer anuncis a mida de les diferents audiències a Facebook.

El perfil de les seves activitats el va portar a ser reclamat pel comitè d’Intel·ligència de la Cambra de Representa­nts sobre la ingerència russa. Va declarar que no sabia res, però el seu nom no és totalment lliure de sospites. Parscale va contractar una dotzena d’experts de la consultora Cambridge Analytica, el president de la qual, segons va informar al seu dia la cadena CNN, va intentar contactar amb Julian Assange per explotar millor la filtració dels correus electrònic­s de Hillary Clinton. L’e-mail enviat ahir als seguidors de Trump inclou una foto del president i la primera dama, Melania Trump, visitant a l’hospital una superviven­t de la matança escolar a Parkland (Florida).

En el missatge, l’organitzac­ió destaca la implicació del president en el debat sobre les armes i aprofita per demanar donatius per a la campanya. Ètica i estètica a part, l’anunci va ser una decepció per als qui pensaven que Trump, que no confiava en les possibilit­ats de ser elegit en primer lloc, renegaria de la seva promesa i no buscaria un segon mandat. El mateix dia que va prendre possessió ja es va registrar com a candidat i va anunciar el seu pròxim eslògan de campanya: “Mantinguem gran Amèrica”.

Si Trump, de 71 anys, assoleix el seu objectiu i Boeing compleix amb els terminis pactats, en el seu segon mandat com a president viatjarà amb més comoditat que en el primer. La Casa Blanca va anunciar ahir que han arribat a un acord informal amb el constructo­r aeronàutic per renovar els actuals Air Force One, amb dues dècades de servei a les seves ales, per dos nous aparells més moderns. La construcci­ó de dos nous avions presidenci­als tipus 747-8 costarà 3.900 milions de dòlars, 1.400 milions menys de l’estimat, va dir, sense detallar els suposats estalvis. El pla va ser objecte de controvèrs­ia durant la transició presidenci­al.

“Volem que Boeing guanyi diners però no tants diners”, van dir Trump, escandalit­zat pel cost del contracte, amenaçant de cancel·lar-lo. L’empresa, disciplina­da, va anunciar ahir que està “orgullosa de construir la nova generació d’avions Air Force One” i que el president Trump “ha negociat un bon tracte en nom del poble americà”.

Parscale va ser el guru digital del president durant la campanya del 2016, bolcat als anuncis a Facebook

 ?? SHEALAH CRAIGHEAD / THE WHITE HOUSE ?? Trump i la seva dona, el passat dia 16 visitant Marjory Stoneman, una de les víctimes en el tiroteig de l’institut de Florida. El president utilitza aquesta imatge, però en blanc i negre, per a la seva campanya
SHEALAH CRAIGHEAD / THE WHITE HOUSE Trump i la seva dona, el passat dia 16 visitant Marjory Stoneman, una de les víctimes en el tiroteig de l’institut de Florida. El president utilitza aquesta imatge, però en blanc i negre, per a la seva campanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain