La Vanguardia (Català)

La CUP apuja el preu dels seus vots i deixa en suspens la investidur­a

La posició dels anticapita­listes neguiteja JxCat i ERC i allunya l’acord

- ÀLEX TORT JOSEP GISBERT Barcelona

“Estem lluny o, més ben dit, molt lluny encara d’un possible acord”. La CUP no acostuma a mossegar-se la llengua i ahir el seu cap de files, Carles Riera, va reconèixer que té seriosos dubtes respecte a les propostes que Junts per Catalunya (JxCat) i ERC els han fet arribar sobre el full de ruta d’un futur Govern i el procés constituen­t. Els cupaires consideren que s’està més a prop d’una gestió de Catalunya com a autonomia que de la “materialit­zació de la república”. Per tant, no garanteixe­n el seu vot a favor d’un candidat a la presidènci­a de la Generalita­t acordat entre les dues principals forces independen­tistes i asseguren que seran “molt més exigents”. Així ho va fer constar Riera, apujant d’alguna manera el preu dels vots.

Un fet rellevant, ja que sense el concurs dels anticapita­listes, una votació d’investidur­a fracassari­a tant en un primera sessió, quan es requereix majoria absoluta, com en una segona, quan n’hi hauria prou amb majoria relativa: si la CUP s’absté, JxCat i ERC sumarien 64 vots (Carles Puigdemont i Toni Comín conserven les actes de diputats però no poden delegar el vot), i l’oposició al complet en suma 65. I això ha inquietat a Brussel·les, el mateix president destituït, Carles Puigdemont, que ahir a

RESPOSTA DE RECEL Puigdemont torna a posar sobre la taula l’escenari de la repetició d’eleccions

la reunió del grup de JxCat va tornar a posar sobre la taula la possibilit­at, si cal, d’anar a unes altres eleccions.

La CUP va decidir suspendre les negociacio­ns amb JxCat i ERC després que el president del Parlament, Roger Torrent, ajornés la

DUI DEL 27 D’OCTUBRE Els cupaires demanen que el Parlament es refermi en la declaració d’independèn­cia

sessió d’investidur­a el passat 30 de gener. Llavors, els cupaires, tal com va admetre Riera, estaven disposats a tirar endavant i donar el seu vot favorable. Però ara que la candidatur­a que lidera Puigdemont i els republican­s encaren la recta final de les converses després que hagin palesat més que mai les seves contradicc­ions, la CUP s’ha reincorpor­at a les negociacio­ns apujant el llistó de les seves demandes i sabent-se imprescind­ible.

Les alarmes es van disparar a la CUP quan van veure la proposta de resolució que JxCat va presentar en solitari –tot i que el text és acordat amb Esquerra– sobre la restitució de les institucio­ns catalanes i el reconeixem­ent de Puigdemont com a president legítim, que està previst debatre demà al ple del Parlament. Pels anticapita­listes, es tracta d’una proposta “autonomist­a”, per la qual cosa han presentat tot un seguit d’esmenes de pes que es basen en el reconeixem­ent del referèndum de l’1 d’octubre i refermen la declaració d’independèn­cia del Parlament del 27, aspectes que el text original no recull. Així, la CUP proposa afegir al punt u de la proposta de resolució que el Parlament “es referma i reitera en la declaració d’independèn­cia i en la proclamaci­ó de Catalunya com un Estat independen­t en forma de república” votades el 27 d’octubre. I igualment reclama en diversos apartats el reconeixem­ent explícit de l’1-O.

Aquesta proposta de resolució “augmenta la nostra preocupaci­ó pel que vindrà”, va afirmar Riera en referència al full de ruta que pugui emprendre el Govern de JxCat i ERC. “Tenim seriosos dubtes que realment hi hagi una voluntat ferma de materialit­zar la república; això ho confirmem malauradam­ent amb el text que presenta JxCat”, va etzibar el cupaire. De fet, la CUP té dubtes en els tres pilars bàsics en què se sustenta el que han acordat JxCat i ERC: l’acció institucio­nal des de Brussel·les, el paper del Parlament i el procés constituen­t. La formació anticapita­lista va assegurar que no acceptarà una “acció republican­a a l’exili i una gestió autonòmica” a Catalunya. I exigeix que el procés constituen­t s’ha de promoure i impulsar en territori català, i no des de Bèlgica, tal com pretén JxCat.

La posició de la CUP no va passar inadvertid­a a la resta del bloc independen­tista, que la va acollir amb cert neguit. Sense anar més lluny, a la reunió del grup de JxCat, el mateix Puigdemont, en la seva intervenci­ó des de Brussel·les, va tornar a posar sobre la taula l’escenari de la repetició de les eleccions i la resta de diputats també s’hi van referir com una possibilit­at, si bé sense el to d’ultimàtum que havia tingut altres vegades, confiats tots plegats que la negociació arribi d’una vegada a bon port. En aquest context, i més després de l’actitud dels anticapita­listes –“ara per ara la distància és tan gran com per pensar que un acord no serà ràpid”, va avisar Riera–, el que sí que es veu cada vegada més difícil és que l’acord es pugui tancar i anunciar abans del ple del Parlament de demà, com preveien sobretot des d’ERC.

JxCat i ERC, en tot cas, continuen amb les reunions i les converses –ahir hi va haver almenys una nova trobada, també amb la CUP–, però, com a mostra que les coses no avancen al ritme que alguns voldrien, les diferèncie­s sobre l’àrea de comunicaci­ó, per exemple, encara no s’han tancat: hi ha un principi d’acord perquè la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisua­ls (CCMA) la tingui ERC i les direccions de TV3 i Catalunya Ràdio les designi JxCat, però no sobre els càrrecs de comunicaci­ó i difusió del Govern. I passa els mateix en altres àmbits.

 ?? TONI ALBIR / EFE ?? Marta Pascal i Roger Torrent van coincidir ahir a la visita al Mobile World Congress
TONI ALBIR / EFE Marta Pascal i Roger Torrent van coincidir ahir a la visita al Mobile World Congress

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain