La Vanguardia (Català)

Catalá no veu en Sànchez el candidat que retorni la normalitat a Catalunya

- Madrid

Al Govern espanyol no li agrada la possibilit­at que Jordi Sànchez pugui ser el candidat a la presidènci­a de la Generalita­t en substituci­ó de Carles Puigdemont. La seva condició d’imputat en la causa per rebel·lió i sedició fa que la seva candidatur­a no sigui, a parer de l’Executiu central, la que pugui tornar la normalitat a Catalunya, perquè pot ser inhabilita­t en pocs mesos, cosa que endarrerir­ia una solució definitiva, que és el que la Moncloa espera. Al marge que per defensar la seva candidatur­a al Parlament necessitar­à el permís del jutge Pablo Llarena, de manera que la situació es tornaria a tensar segons la decisió que prengués.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va subratllar que el Gabinet de Mariano Rajoy “no té res a dir ni res a fixar com a condicions sobre qui serà el president”, encara que el que vol és que com més aviat millor “hi hagi un Govern amb un president que si és possible no tingui problemes amb la llei”. Tot i això, tant el ministre com el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, van llançar missatges velats sobre la possibilit­at que una elecció com la de Sànchez obligui que el 155 continuï. La intervenci­ó “no és una qüestió de persones , és que el Govern de la Generalita­t compleixi amb les seves obligacion­s amb la Constituci­ó i l’Estatut”. L’acord d’aplicació de l’article 155 estableix que s’aixecarà automàtica­ment quan el nou Govern sortit de les eleccions del 21-D prengui possessió. En aquestes condicions l’Executiu central no el pot prorrogar. Rajoy hauria d’iniciar un nou procedimen­t, que hauria de ser aprovat al Senat, perquè continués vigent, o abans, modificar l’actual, en aquest punt.

Caldria veure si en aquest cas el PP té el suport del PSOE i Ciutadans, com l’octubre passat. De moment, el secretari d’organitzac­ió del PSOE, José Luis Ábalos, va retreure als independen­tistes que continuïn “ancorats en candidats no viables”, perquè un president ha d’estar “en ple ús de les seves funcions i alliberat de preocupaci­ons sobre les seves responsabi­litats davant la justícia” per dedicar-se a gestionar els afers que afecten els catalans.

En la mateixa línia es va pronunciar el president de Ciutadans, Albert Rivera, per qui “posar un candidat que està imputat per delicte de malversaci­ó, sedició i prevaricac­ió és molt greu”, per la qual cosa veu en aquesta possibilit­at “un intent de continuar allargant el procés sobiranist­a”, perquè els separatist­es catalans, va dir, “no volen tornar a la democràcia ni a la normalitat”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain