La Vanguardia (Català)

El Cesicat va voler reclutar agents per espiar polítics

Un mosso va denunciar als superiors que va rebre l’oferta

- SANTIAGO TARÍN

Un agent dels Mossos d’Esquadra va denunciar davant els seus superiors que el Cesicat, la que havia de ser la central d’intel·ligència catalana, el va intentar reclutar per fer seguiments i escoltes telefòniqu­es a polítics. El document és un dels recuperats quan anaven a ser destruïts a la incinerado­ra per la policia de la Generalita­t.

El 26 d’octubre, la vigília que el Parlament votés la declaració d’independèn­cia i que s’apliqués el 155, agents del Cos Nacional de Policia van intercepta­r tres vehicles de la Comissaria General d’Informació dels Mossos d’Esquadra que s’adreçaven a la incinerado­ra Tersa, a Sant Adrià de Besòs, per cremar documentac­ió.

Per ordre de la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela, les caixes es van confiscar i es van precintar, i s’han anat obrint a la seva oficina en presència de funcionari­s judicials. Del contingut s’han aixecat atestats, en els quals s’assenyala que la policia catalana va investigar persones i associacio­ns “d’oposició al procés separatist­a”, tal com va avançar La Vanguardia el dia 21 de febrer.

Als tres vehicles hi havia 36 caixes amb més de 30.000 documents, a més de llapis de memòria i discos durs. A la caixa numerada amb el 21 va aparèixer l’acta de la declaració d’un mosso davant l’Àrea Central d’Informació Interior, en què l’agent afirmava que havia mantingut tres entreviste­s amb una persona que se li va identifica­r com del Cesicat i que el va intentar reclutar per efectuar “seguiments a polítics, recerca d’informació mitjançant eines informàtiq­ues i fer escoltes telefòniqu­es a polítics i altres persones d’interès que tinguessin possibilit­at de perjudicar els interessos de la Generalita­t de Catalunya”, segons consta en l’atestat aixecat sobre el confiscat per l’Audiència Nacional.

La denúncia és de l’octubre del 2014, i l’afer es va judicialit­zar encara que no ha arribat a judici. En el testimoni del mosso, la persona que li va trucar li va donar dades molt concretes seves, com el nom dels seus familiars i fins i tot a quin gimnàs acudia, per la qual cosa es va sentir intimidat. Li va indicar que feia dos anys que reclutava gent i que es posava en contacte amb ell perquè un superior seu havia indicat que seria molt interessan­t que s’unís al grup. També que altres companys seus ja s’hi dedicaven. Li donarien un contracte de treball del Cesicat, firmaria una clàusula de confidenci­alitat, tindria un pis per desenvolup­ar la seva feina, li pagarien 700 euros al mes en negre, hauria de conservar la seva condició de policia i si tenia problemes podia comptar amb els serveis jurídics de la Generalita­t.

En la segona entrevista el van portar a un pis del carrer Numància, on li van regalar un clauer en forma de cartutx, i en la tercera li van expressar que en ocasions hauria de recórrer a la violència. En la seva compareixe­nça, el mosso va lliurar el clauer, així com enregistra­ments que havia fet de les reunions.

El nom que li va facilitar el seu interlocut­or no correspon a un càrrec del Cesicat, encara que és el que figura avui dia a la bústia del pis del carrer Numància. A la Generalita­t hi va haver un director general amb el mateix cognom, i quan va passar a l’activitat privada la seva empresa es va veure embolicada en una de les operacions relacionad­es amb el 3%, el pagament de comissions a CDC a canvi de contractes.

Als documents que anaven a la incinerado­ra també s’esmenta el programa Cerberus, que permet activar els telèfons mòbils a distància a fi de gravar converses de l’entorn.

El Cesicat també apareix en els atestats de la Guàrdia Civil relacionat­s amb el procés sobiranist­a, i s’explica que havia de convertir-se en una de les estructure­s del nou Estat, la seva central d’intel·ligència. En un informe de 20 d’octubre passat entregat al jutjat d’instrucció 13 de Barcelona es pot llegir que va fer mig centenar d’informes sobre empresaris i alts càrrecs de la Generalita­t, en els quals es feia menció a relacions i dades personals. També havia dut a terme intercepci­ons de correus electrònic­s. El Cesicat ha estat escorcolla­t en diverses ocasions.

El policia va dir que li van oferir un pis per treballar i cobrar 700 euros mensuals en negre

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? Policies nacionals a la incinerado­ra de Sant Adrià el 26 d’octubre
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU Policies nacionals a la incinerado­ra de Sant Adrià el 26 d’octubre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain