La Vanguardia (Català)

Els Mossos admeten que hi va haver “riscos” en el setge a Economia

- JOSÉ MARÍA BRUNET

Els comandamen­ts dels Mossos que van actuar com a mediadors en la concentrac­ió massiva davant la Conselleri­a d’Economia, els dies 20 i 21 del mes de setembre passat, van admetre ahir durant la seva declaració davant el Tribunal Suprem (TS) que es va crear una “situació de risc”, si bé no hi va haver accions violentes. El cap d’Informació de la policia de la Generalita­t, Manel Castellví, va dir al seu torn, a preguntes del partit Vox, que exerceix l’acció popular, que hi va haver un intent de cremar documents sobre seguiments, i que es tractava d’anotacions, també relatives al Centre de Coordinaci­ó constituït davant l’1-O, però no d’actes oficials.

La importànci­a de la concentrac­ió davant d’Economia, mentre estava sent registrada per ordre judicial, queda de manifest en el fet que la Fiscalia estima que va poder constituir un delicte de sedició, un dels dos d’aquest tipus que atribueix a l’exmajor dels Mossos, Josep Lluís Trapero. Precisamen­t per l’al·ludida situació de risc, els comandamen­ts de la policia catalana van proposar una altra via de sortida, a través d’un terrat, per a la secretària judicial que havia anat a la conselleri­a esmentada a practicar l’escorcoll de les seves dependènci­es. Ho van explicar ahir un sergent i un inspector dels Mossos que van declarar davant el jutge Pablo Llarena, a proposta de la defensa del president d’Òmnium, Jordi Cuixart.

A tots dos se’ls va preguntar per les raons que hi va poder haver per no dissoldre la concentrac­ió davant la conselleri­a. I van contestar que no és fàcil dispersar 40.000 persones, el nombre de manifestan­ts que hi va arribar a haver.

La declaració del comissari general d’Informació dels Mossos, Manuel Castellví, es va produir a proposta de la defensa de l’exconselle­r d’Interior, Joaquim Forn. Castellví, com abans havien fet altres comandamen­ts de la policia autonòmica, va explicar que abans de l’1-O els caps dels Mossos es van reunir amb l’expresiden­t Carles Puigdemont, l’exvicepres­ident Oriol Junqueras i el mateix exconselle­r Forn, i els van exposar quins eren els riscos de mantenir la convocatòr­ia del referèndum de l’1-O. I la resposta de Puigdemont va ser, com ja s’havia fet constar en les declaracio­ns precedents, que calia complir amb el que s’havia anunciat al programa electoral.

El comissari d’Informació dels Mossos reconeix al Suprem l’intent de crema de documents

 ?? XAVIER CERVERA / ARXIU ?? Sánchez i Cuixart es dirigeixen als concentrat­s la nit de l’escorcoll
XAVIER CERVERA / ARXIU Sánchez i Cuixart es dirigeixen als concentrat­s la nit de l’escorcoll

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain