La Vanguardia (Català)

Ciutadans es distancia del PP i aixeca una part del boicot legislatiu

La derogació de la ‘llei mordassa’ figura entre la desena d’iniciative­s alliberade­s

- PEDRO VALLÍN

Ciutadans va optar ahir per visibilitz­ar el nou rumb en solitari a què l’animen les enquestes i ha consentit un aixecament parcial del bloqueig legislatiu que la Mesa tenia sotmès al Congrés dels Diputats. Així, ahir van quedar desbloquej­ades iniciative­s legislativ­es com la derogació de la llei de Seguretat Ciutadana del 2013, coneguda com a llei mordassa ,la modificaci­ó del Codi Penal relativa a la presó permanent revisable o la reforma de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, que és al Congrés dels Diputats des del 2011 i està congelada des del 2016.

Tot i que des de Ciutadans asseguren que el seu canvi d’actitud respecte a les pròrrogues que mantenien aquestes lleis, entre d’altres, dormint el son dels justos als llimbs del tràmit d’esmenes no obeeix a un moviment d’estratègia política sinó de mera oportunita­t legislativ­a i en què les seves esmenes a aquestes normes ja estan a punt –explica el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas–, al PP aquest canvi de parer no ha agradat gens ni mica. Fins ara PP i Ciutadans havien votat junts, gràcies a la majoria que sumen a la Mesa, en gairebé tots els casos concernent­s als dos mecanismes que mantenen paralitzad­a l’activitat de la Cambra: els vetos pressupost­aris del Govern central i l’ampliació sine die dels períodes d’esmenes.

El portaveu del PP, Rafael Hernando, no està gens satisfet amb el canvi de posició de la formació taronja, que al seu torn es converteix en una espasa de Dàmocles sobre diverses desenes d’iniciative­s legislativ­es que la Cambra podria tramitar, atès que la suma de PP i Ciutadans suposa una majoria de bloqueig a la Mesa, però no al ple. Hernando lamenta molt singularme­nt que s’aixequi el bloqueig de pròrrogues que mantenia erma la iniciativa de derogació de la llei mordassa, i acusa Ciutadans de voler beure i bufar alhora, perquè per una banda exigeixen l’homologaci­ó salarial de Policia Nacional i Guàrdia Civil respecte als cossos de seguretat autonòmics, i per l’altra impulsen aquesta derogació que, almenys a parer del portaveu popular, suposa desprotegi­r els agents.

Els termes gruixuts en què es van expressar ahir Hernando posen de manifest fins a quin punt el PP està enfadat amb la possibilit­at que sigui derogada la reforma de la llei de Seguretat Ciutadana que va impulsar el llavors ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, que va ser aprovada en solitari pel PP i amb la qual el Govern espanyol responia a les creixents mobilitzac­ions causades per les crisis econòmica i política, després del 15-M. El portaveu popular va dir que Ciutadans “se suma a la festa de l’esquerra” en la seva “obstinació per derogar la llei”, i que això suposa una actitud “delirant” per a qui vol millores dels sous dels agents. En canvi, el desbloquei­g de la reforma de l’Estatut valencià ha fet molt feliços els partits d’aquesta comunitat, començant per Compromís i el PSPV, que formen el govern autonòmic, però també el PP valencià.

Emparant-se en aquesta novetat, tant el PSOE com el grup confederal d’Units Podem han exigit a Ciutadans que aixequi el bloqueig de la resta d’iniciative­s que estan criant pols en els tràmits d’esmenes i que deixi de secundar l’arbitrari ús del veto pressupost­ari del Govern espanyol. El líder dels socialiste­s, Pedro Sánchez,

Hernando veu delirant que Cs faciliti l’abrogació de la llei de Seguretat i demani més bon sou per als agents

està content amb la decisió de Ciutadans de distanciar-se dels populars, que qualifica de bona notícia, explica, i que espera veure ampliada a altres iniciative­s legislativ­es. El secretari d’organitzac­ió de Podem, Pablo Echenique, no ho està tant. Està tan a favor del desbloquei­g –que ha arribat a una iniciativa d’Units Podem contra la discrimina­ció per orientació i identitat sexual– com enfadat perquè aquest gest suposa la certesa que fins ara Ciutadans havia estat còmplice del que considera un segrest del legislatiu.

Entre les iniciative­s desbloquej­ades n’hi ha una altra de derogació: la que va proposar ERC per a la llei impulsada pel PP que limitava l’abast de l’anomenada justícia universal.

 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ?? Rafael Hernando, portaveu del grup parlamenta­ri popular, ahir al Congrés
FERNANDO ALVARADO / EFE Rafael Hernando, portaveu del grup parlamenta­ri popular, ahir al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain