La Vanguardia (Català)

El Govern valencià proposa una reforma de l’Estat en clau federal

Puig i Oltra impulsen el reconeixem­ent d’una Espanya plurinacio­nal

- SALVADOR ENGUIX València

Un “pacte federal” que reconegui el caràcter “plurinacio­nal” de l’Estat. Aquesta és la proposta fonamental de la iniciativa que la Generalita­t valenciana –dirigida pel PSPV i Compromís– portarà al Congrés per a una reforma de la Constituci­ó.

“A més d’una organitzac­ió federal del poder, hi ha d’haver un reconeixem­ent constituci­onal de la pluralitat nacional que es materialit­zi en l’acceptació i la protecció dels fets diferencia­ls”, precisa el text que ahir va presentar el president valencià, el socialista Ximo Puig.

L’articulaci­ó d’aquest Estat federal ha de suposar, segons el text valencià, l’establimen­t d’acords i mecanismes que garanteixi­n un alt grau d’autogovern i la seva plasmació en la composició i el funcioname­nt dels poders de l’Estat, en els processos de presa de decisions i en els procedimen­ts de la reforma constituci­onal”. El document reclama que qualsevol modificaci­ó de la Constituci­ó “requereixi l’acceptació d’un nombre mínim de comunitats autònomes per a la seva aprovació”.

La proposta valenciana planteja que s’aclareixin les competènci­es de cada territori i l’assumpció voluntària per part de les autonomies de competènci­es en matèries relacionad­es amb els fets diferencia­ls històrics, culturals..., incloent-hi la llengua pròpia o el dret civil.

Així mateix, el text defensa el reconeixem­ent de la potestat de cada comunitat per regular la seva organitzac­ió territoria­l interna als respectius estatuts i, per tant, elimina de la Constituci­ó les referèncie­s a les províncies, les diputacion­s i els consells insulars.

La proposta entra de ple en la qüestió lingüístic­a i demana la correcció de l’“asimetria” entre el castellà i la resta de llengües espanyoles a causa de l’article 3 de la Constituci­ó i proposa que “establir l’obligació de conèixer hauria de ser decisió de cada comunitat, que declari estatutàri­ament que en ella una llengua diferent del castellà és pròpia o/i cooficial, amb independèn­cia de les modulacion­s territoria­ls o per matèries que pogués fer estatutàri­ament”. També es demanen garanties per “assegurar els drets lingüístic­s davant els poders públics”.

El text exigeix corregir els problemes causats pels diversos models de finançamen­t autonòmic, molt perjudicia­ls per als valencians. Així, es demana “suficiènci­a financera, això és, garantia de recursos suficients per atendre les competènci­es que correspon exercir a les autonomies”. I la reducció de la discrecion­alitat, “que té a veure amb la disminució del principi de lliure disposició i una previsibil­itat més gran en la despesa”.

Pel que fa al deute històric, s’assenyala que “la Constituci­ó ha de preveure una disposició transitòri­a per a la compensaci­ó d’aquest dèficit acumulat de finançamen­t en un termini no superior a cinc anys”.

També es demana que les autonomies puguin incrementa­r la seva participac­ió en la gestió i recaptació d’impostos “per adequar-la al seu grau de participac­ió en el conjunt de la despesa pública i en la prestació de serveis”.

D’altra banda, la Mesa del Congrés va desbloquej­ar ahir la reforma de l’Estatut valencià, una modificaci­ó que s’ha posposat 45 vegades des de l’any 2011. Aquesta reforma, acordada pel PP i el PSPV, plantejava que el nivell d’inversions a la Comunitat Valenciana s’adeqüés proporcion­alment al pes de la seva població.

El text exigeix la defensa del dret d’ús de “totes” les llengües de l’Estat

La Mesa del Congrés reactiva set anys després la reforma de l’Estatut valencià

 ?? KAI FOERSTERLI­NG / EFE ?? El president Ximo Puig i la vicepresid­enta Mónica Oltra a les Corts Valenciane­s
KAI FOERSTERLI­NG / EFE El president Ximo Puig i la vicepresid­enta Mónica Oltra a les Corts Valenciane­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain