La Vanguardia (Català)

Científics espanyols de primer ordre

-

JOAN Massagué, investigad­or del càncer, i Valentí Fuster, cardiòleg, encapçalen la llista de científics espanyols més citats per altres col·legues científics. El primer, que desenvolup­a la seva tasca biomèdica a l’Institut Sloan Kettering de Nova York, acumula 181 punts en la classifica­ció global divulgada per l’organitzac­ió Webometric­s, i la seva tasca ha estat citada en 145.730 treballs de col·legues. El segon, responsabl­e de l’hospital Mount Sinai de Nova York, suma 174 punts i ha estat esmentat 188.905 vegades pels seus col·legues. La incongruèn­cia entre nombre de punts i de citacions es deu a que en aquesta classifica­ció de Webometric­s es consideren també altres paràmetres. Però, en tot cas, aquest és un factor secundari. El rellevant és que Massagué i Fuster són els primers en un rànquing en el qual s’inclouen vuit investigad­ors espanyols més, pertanyent­s al selecte club d’aquells amb una tasca que ha motivat l’atenció i l’estudi de més de 100.000 col·legues.

És veritat que la investigac­ió científica d’elit funciona avui connectada a una xarxa global, en la qual els profession­als operen en paral·lel en nombroses seus geogràfiqu­es, i en què els descobrime­nts són compartits de manera gairebé instantàni­a per profession­als de totes les latituds: els estudis de Webometric­s es realitzen a partir d’una base de dades composta per 200 milions de documents produïts en diversos països. Però no és menys cert que de la comunitat global integrada per al voltant d’un milió d’investigad­ors, 49.000 són de nacionalit­at espanyola. I així mateix ho és que una part important d’ells treballen més enllà de les nostres fronteres, per més que hubs d’investigac­ió com el de Barcelona han crescut i s’han enfortit de manera molt apreciable en els darrers anys.

La consistènc­ia i qualitat del col·lectiu investigad­or espanyol i, en particular, els nivells d’excel·lència assolits per les seves principals figures constituei­xen una esplèndida notícia. Més encara si tenim en compte que el percentatg­e del PIB que Espanya dedica a investigac­ió va ser el 2016 de l’1,19%, mentre que en el conjunt de la Unió Europea era del 2,03%. O que en els pitjors anys de la crisi (2009-2016) la inversió pública espanyola en aquest capítol va retrocedir un 12,6%, mentre a la UE dels 28 augmentava una mitjana del 17,5%. És hora, doncs, de reconèixer tot el potencial de la ciència espanyola i d’animar les autoritats que apostin, una vegada per sempre, per la investigac­ió. Per motius obvis. I també perquè, com s’ha repetit a propòsit de l’ensenyamen­t i de la ciència, invertir en aquests camps és car, però no fer-ho encara ho és més.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain