La Vanguardia (Català)

President Sànchez

- Pilar Rahola

Un dels exercicis més fariseus d’aquests dies farisaics és la ràpida desfilada de líders polítics “escandalit­zats” de que Jordi Sànchez pogués ser investit president, al no haver permès, per expeditiva via del Constituci­onal, la investidur­a de Puigdemont. Rabents i veloços han aparegut els socialiste­s, Millos, peperos i la resta del front del 155 prestos a exigir “normalitat” en la política catalana, mentre impedeixen la normalitat d’investir qui té la majoria parlamentà­ria. És un bis repetita que assegura que escolta Catalunya, i ho fa tant que, una vegada rere l’altra, vulnera la seva voluntat majoritàri­a.

Les coses estan de la següent manera, perquè, amb tanta apel·lació a l’esmentada normalitat, oblidem com és d’anormal tot el que està passant. Primer s’intervenen un govern i unes institucio­ns, amb l’única raó que dona la força de l’Estat, després de capar qualsevol possibilit­at de referèndum pactat i de reprimir violentame­nt la ciutadania. Alhora, s’inicia una macrocausa penal en què s’estressa brutalment el mateix ordenament jurídic espanyol i s’imposen presons preventive­s que tenen més aire de mantenir ostatges polítics

Per què perdre el temps amb consens sobiranist­a, si decidirà la Moncloa qui serà el president?

per forçar els esdevenime­nts que de procés judicial. I les culpes penals que s’imputen arriben a la bogeria d’equiparar líders pacifistes amb colpistes armats. Alhora, l’Estat imposa unes eleccions a Catalunya, en plena situació anòmala, amb la majoria dels líders sobiranist­es a la presó o a l’exili. Malgrat els esforços de tots els poders de l’Estat, el dineral que s’inverteix en opcions espanyolis­tes i el poder mediàtic al seu servei, l’independen­tisme guanya sense embuts i reté la majoria parlamentà­ria. Tanmateix, lluny d’acceptar aquesta inequívoca voluntat popular, especialme­nt inapel·lable ateses les condicions en què es produeix, l’Estat manté el setge amb tota mena de traves per impedir que aquesta voluntat popular es faci efectiva.

I és així com, primer, s’impedeix via TC (amb sorprenent­s i impunes trucades de la senyora Soraya als magistrats) que el president Puigdemont pugui ser investit, i quan la mateixa majoria que té la majoria parlamentà­ria (cosa que significa alguna cosa en les democràcie­s) planteja que aleshores ho sigui Sànchez, avisen via diaris i declaracio­ns que no ho permetran. El jutge Llarena encara no ha parlat, però tots tranquils, que Millo i La Razón ja han parlat per ell. I així anirem sumant, restant tot el que no li agrada a l’Estat, encara que les urnes catalanes hagin expressat la seva voluntat.

En aquest punt, per què perdre el temps amb consens sobiranist­a, si decidirà la Moncloa qui ha de governar Catalunya? La qual cosa ens recorda que les eleccions van ser una gran presa de pèl i que no els interessav­a saber el que volien els catalans. El que volien era torçar la nostra voluntat, i en no aconseguir-ho, la continuen torçant des de l’Estat. Una broma política. Una estafa democràtic­a.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain