La Vanguardia (Català)

No només és testostero­na

Els adolescent­s del segle XXI treuen la navalla a la seva nòvia tres vegades més que al segle passat

- Joana Bonet

Nikolas Jesús Cruz, 19 anys, 17 morts a Parkland; Adam Lanza, 20 anys, 28 morts (20 d’ells nens) a Newtown; Eric Harris i Dylan Klebold, de 18 i 17, 13 morts a Columbine. I a Espanya molt recentment, dos nens de 14 anys detinguts per matar un matrimoni tranquil a casa seva, a Bilbao, i una colla d’entre 12 i 14 d’investigat­s per violar un company de 9. Tots nens. Van matar, van torturar i van violar en l’edat en què, segons la biologia, s’assoleix el pic més alt de testostero­na, coneguda popularmen­t com l’hormona de l’agressivit­at. O de la masculinit­at.

“En la mesura que la violència és un problema d’homes joves, no casats o rebels que competeixe­n per la dominació, sigui directamen­t o en nom d’un cap, en realitat el problema és que al món hi ha un excés de testostero­na”, escriu Steven Pinker a Los ángeles que llevamos dentro (Paidós). Ahir, a La Vanguardia es publicava aquest titular: “La violència masclista en menors es triplica en 10 anys”. Potser no és el nostre ofici preguntar-nos per què –per molt que ens cogui–, però sí que és obligació nostra esbrinar com. De quina manera es tolera l’agressió a l’altre com a part del joc, sense discrimina­r entre els videojocs i la realitat. Com es passa de la por infantil de la foscor al plaer de la dominació.

Steven Pinker lidera la teoria del progressiu declivi de la violència en l’edat moderna apel·lant a les forces lluminoses de la raó, la ciència i el progrés. Afirma que “els homes són, de molt, el sexe més violent”, i demostra que, al llarg de la història, el reconeixem­ent dels drets de les dones i l’oposició a la guerra van junts. Fins i tot evoca la Lisístrata d’Aristòfane­s, quan les dones ateneses fan una vaga de sexe perquè els seus marits posin fi a la guerra del Peloponès. Generacion­s d’homes pacífics han demostrat que la violència és només una de les eines de relació social, de cap manera inevitable. Però, malgrat la pretesa domesticac­ió de l’agressivit­at i de l’educació en valors, què està passant perquè s’exacerbi la barbàrie entre joves, i no només nord-americans i armats? No hauria de ser adaptat el model educatiu al nou escenari, incrementa­nt la seva empremta humanista?

Fa pocs dies vaig escoltar el president del Govern, a propòsit del debat del model d’immersió lingüístic­a, sobrevolan­t l’assumpte. Va declarar que la revolució digital és “la veritable política d’educació avui”. Sense cap dubte. L’iPad, i no el Prozac, ha acabat substituin­t Plató, mentre els adolescent­s del segle XXI treuen la navalla a la seva nòvia tres vegades més que al segle passat. Com més desculturi­tzació, més poblada és la selva.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain