La Vanguardia (Català)

Lectura per reflexiona­r

-

Fa quatre anys, Daron Acemoglu i James Robinson, professors del MIT y la Universita­t de Harvard, respectiva­ment, van publicar un interessan­t llibre, Por

qué fracasan los países, sobre les raons per les quals alguns països fracassen. Els autors destacaven entre les principals el fet de tenir institucio­ns polítiques i econòmique­s no inclusives, és a dir, no obertes a la participac­ió de tots els ciutadans.

Si analitzem la lamentable situació de les relacions entre institucio­ns polítiques catalanes i espanyoles, veurem que, encara que els partits independen­tistes són legals, l’aplicació dels seus programes polítics s’arrisquen molt en deixar de ser-ho, en col·lisionar, tal com ha sentenciat el Tribunal Constituci­onal, amb alguns dels preceptes de la Carta Magna. No és aventurat afirmar que l’actual crisi i les seues penoses conseqüènc­ies deriven del fet que la Constituci­ó espanyola no és inclusiva per a l’acció política de partits que represente­n més de dos milions de catalans. D’aquesta manera, els seus representa­nts democràtic­ament elegits són exclosos del joc polític i, en una inaudita aplicació de la llei, sotmesos alguns d’ells a presó.

La solució sembla clar que passaria per disposar d’una Constituci­ó que sigui inclusiva per a tots. Solament llavors la política i la presó no tindran la vergonyosa intersecci­ó que tots estem patint i que ens acosten a ser un país fracassat.

RAFAEL POVEDA MONGE

Castelldef­els

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain