La Vanguardia (Català)

València multarà qui intenti inhibir l’orientació sexual de les persones

- SALVADOR ENGUIX

El Govern valencià impulsa una llei que penarà amb multes de fins a 45.000 euros l’ús de mètodes, programes o teràpies d’aversió destinades a modificar l’orientació sexual, identitat o expressió de gènere sentida a la Comunitat Valenciana. És a dir, se sancionarà els qui intentin inhibir l’orientació sexual de les persones. Es tracta de la llei valenciana per a la Igualtat LGTBI, encara avantproje­cte de llei, que previsible­ment anirà al ple de l’Executiu valencià al març i posteriorm­ent es votarà a les Corts Valenciane­s amb el suport del PSPV, Compromís, Podem i possibleme­nt Ciutadans.

El text preveu la prohibició explícita dels mètodes destinats a canviar l’orientació o identitat sexual sentida que “han generat traumes” i que suposen una “infracció molt greu”, segons va denunciar ahir el secretari autonòmic d’Inclusió, Alberto Ibáñez. Fins ara es donava llibertat als facultatiu­s, una cosa “impensable en altres casos”, va assenyalar Ibáñez, que va afegir que són tractament­s “fora de la llei, inconstitu­cionals i contra l’Estatut d’Autonomia”.

A més, en matèria de sanitat la llei garanteix l’accés a les tècniques de reproducci­ó assistida a la sanitat pública a totes les persones amb capacitat gestant o les seves parelles “en condicions d’igualtat”. També hi haurà unitats de referència que atenguin de manera específica les persones amb variacions intersexua­ls, que comptaran amb un itinerari individual d’atenció sanitària integral.

En l’àmbit educatiu, els protocols de prevenció i intervenci­ó davant casos d’assetjamen­t o violència tindran qüestions específiqu­es quan siguin a causa de LGTBIfòbia. També s’incorpora el tractament de la diversitat sexual, familiar, de gènere i del desenvolup­ament sexual a la normativa reguladora del sistema educatiu.

En l’àmbit familiar, s’establiran mesures de suport específiqu­es a nenes, nens, adolescent­s i joves LGTBI i es considerar­à violència familiar la que pateixin pel fet de ser-ho.

La llei dotarà de grups especialit­zats en prevenció dels delictes d’odi a les policies locals dels municipis amb més de 100.000 habitants i s’establiran sancions davant l’incomplime­nt de la llei per vulneració dels drets de les persones LGTBI. “En el cas d’existir indicis raonableme­nt fonamentat­s de fets discrimina­toris, s’establirà la inversió de la càrrega de la prova”, exposa l’avantproje­cte de llei dissenyat pel departamen­t de la vicepresid­enta valenciana, Mónica Oltra.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain