La Vanguardia (Català)

Un estudi rebaixa els riscos que els nens ja estiguin connectats als 7 anys

L’acompanyam­ent dels progenitor­s, clau per a un millor ús de les tecnologie­s

- CELESTE LÓPEZ Madrid

L’edat d’iniciació a les xarxes i de tenir un mòbil ha passat dels 10i11anysa­ls7i8en només un sexenni

Tot just han començat l’educació primària i gairebé saben millor la manera de connectar-se a internet i de fer anar un mòbil que no pas d’agafar un llapis. Aquesta és la realitat que entre tots hem construït. És negatiu? No necessària­ment. De fet, tot i que l’exposició als riscos que hi ha a les xarxes és més gran com a conseqüènc­ia de l’increment de l’ús, també és veritat que la proporció dels qui pateixen aquests danys és menor. I en gran part això s’explica perquè els pares són més conscients d’aquest costat fosc que té internet i, després d’anys gestionant les xarxes, saben conduir millor els nens en l’entrada al món virtual.

Així ho va indicar ahir Maialen Garmendia durant la presentaci­ó de l’estudi Entre selfies y whatsapps (Gedisa), un diagnòstic de situació basat en evidències actuals sobre oportunita­ts i riscos que suposa per a la infantesa i l’adolescènc­ia conviure amb internet, tant a Europa com a Llatinoamè­rica. Aquest llibre és el resultat de la col·laboració entre autors de més d’una vintena d’universita­ts dels dos continents. La part correspone­nt a Espanya ha estat elaborada per Garmendia i altres professors de la Universita­t del País Basc, membres de l’equip d’EU Kids Online.

L’estudi revela que a Espanya els nens i nenes accedeixen a internet als 7 anys i tenen el primer mòbil als 8. Fa sis anys s’accedia a la xarxa als 10 i el primer mòbil arribava als 11 anys. I, malgrat aquesta precocitat en l’ús de la xarxa i de telèfons, tauletes i ordinadors, “l’exposició als riscos no ha augmentat en la mateixa mesura”, assenyala Garmendia. Això no és una situació exclusiva d’Espanya. L’estudi de Sonia Livingston­e, catedràtic­a de Psicologia Social de la London School of Economics, revela que al Regne Unit un de cada quatre menors de 0 a 2 anys i el 36% dels nens de 3 a 5 tenen la seva pròpia tauleta.

El treball recull que els progenitor­s intercedei­xen i supervisen l’ús que els nens fan d’aquests aparells “de manera semblant a com abans gestionave­n els telèfons mòbils (analògics) i l’accés a internet”, assenyala. En l’adolescènc­ia això es complica per l’afició dels nanos al telèfon i el seu desig de privacitat. “Els pares es debaten entre respectar o no la seva privacitat”, indica Garmendia.

Això no vol dir, aclareix, que no hi hagi riscos i problemes, alguns de molt seriosos. Així, la incidència del bullying i el ciberbully­ing entre menors de 9 a 16 anys s’ha doblat en cinc anys. El 2010 un 15% declaraven que havien patit bullying en qualsevol de les seves varietats i les descoberte­s de la investigac­ió diuen que aquesta dada ara puja al 31%. Tot i que, indica Garmendia, cal deixar clar que el percentatg­e més alt i més seriós és l’assetjamen­t que es fa “cara a cara”, que després s’amplia a les xarxes. “No hem de donar la culpa d’aquest problema a la tecnologia”, matisa la coordinado­ra del treball.

Així mateix, el percentatg­e de menors que han rebut missatges sexuals ha augmentat extraordin­àriament els darrers anys. Els nois reben més sexts (missatges sexuals) i envien més sovint fotos compromese­s ensenyant els genitals o el pit. Les noies “són més previngude­s”, envien fotos sexis però no van més enllà, diu Garmendia. Tot i que el 94,5% dels joves enquestats opinen que el sexting és una pràctica perillosa, el 44,7% admeten que és part del joc eròtic o sexual.

Una de les conclusion­s del treball és que, com més nivell formatiu tenen els pares, més es redueix el mal per ciberasset­jament o per missatges sexuals en els nens. Una altra, que els nens més vulnerable­s solen ser els que tenen entre 9 i 14 anys. “A partir dels 15, els adolescent­s gestionen millor els assetjamen­ts perquè desenvolup­en les seves habilitats digitals”.

 ?? ANA JIMÉNEZ / ARXIU ?? La tirada dels nois pel mòbil és més fàcil de controlar de ben joves, per bé que a l’adolescènc­ia tot es complica
ANA JIMÉNEZ / ARXIU La tirada dels nois pel mòbil és més fàcil de controlar de ben joves, per bé que a l’adolescènc­ia tot es complica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain