La Vanguardia (Català)

La ciutats alemanyes podran vetar els dièsel

Els jutges obren una via per aturar l’alta pol·lució

-

La justícia alemanya va obrir ahir la porta que les ciutats puguin prohibir la circulació dels vehicles dièsel més contaminan­ts per raons mediambien­tals. La sentència ha estat aplaudida pels ecologiste­s mentre que el Govern de Berlín ha reaccionat amb disgust, ja que era una cosa que volia evitar.

La sentència és una garrotada més per als vehicles dièsel, cada vegada més qüestionat­s després de descobrir-se que les seves emissions superen les reglamenta­des arran del dieselgate. El Tribunal Superior Contenciós Administra­tiu va considerar en dues sentències referides a Stuttgart i Düsseldorf que les ciutats poden prendre mesures per garantir que es respectin els límits de pol·lució sense una llei estatal.

La decisió podria afectar fins i tot els vehicles dièsel amb l’estàndard comunitari Euro 5, comprats fa pocs anys, encara que les mesures que es prenguin han de ser en tot cas “proporcion­ades”.

La sentència té una repercussi­ó enorme a Alemanya, ja que afecta ciutats, lands i l’Estat federal així com particular­s i empreses que utilitzen vehicles dièsel. A més, posa de nou a la diana el sector del motor, el primer exportador del país, que podria haver d’afrontar més demandes per modificar els motors dièsel, després de l’escàndol del frau en les emissions.

Ansiós durant mesos davant el possible impacte de la sentència, el govern alemany va tractar immediatam­ent de minimitzar l’abast de la sentència. La cancellera Angela Merkel va dir que la decisió no estava dirigida a “tot el país” o a “tots els automobili­stes”, sinó que són “ciutats concretes” les que es podrien veure afectades i que de la sentència no es deriven “en cap cas” repercussi­ons per a “tota la superfície del país o tots els propietari­s de vehicles”.

Merkel va avançar que l’Executiu analitzarà ara la decisió judicial i va distingir entre les ciutats amb “problemes greus” per complir amb els límits europeus i les que no presenten “grans incomplime­nts”. Unes 70 ciutats alemanyes van superar el 2017 el límit de 40 micrograms de diòxid de nitrogen (NO ) per m3 com a

2 mitjana anual fixada per la normativa europea. Entre les més afectades destaquen Stuttgart (82) i Munic (78), tot i que el problema és compartit per la pràctica totalitat de les grans ciutats alemanyes, com Colònia, Hamburg, Düsseldorf, Frankfurt i Berlín.

El ministre de Transport, el conservado­r Christian Schmidt, va alertar que es podrien veure afectats sectors com el transport, la logística, el comerç minorista o la gastronomi­a. “L’objectiu és, com abans, evitar les prohibicio­ns generals”, va assegurar Schmidt.

La ministra de Medi Ambient, la socialdemò­crata Barbara Hendricks, va afirmar que la sentència “ha subratllat el dret dels ciutadans a un aire net” i va assenyalar que hi ha molts “instrument­s” per rebaixar els nivells de contaminac­ió atmosfèric­a. Va demanar que els fabricants incorporin “millores tècniques” als vehicles dièsel més contaminan­ts.

L’Associació de la Indústria de l’Automòbil (VDA) va considerar que la sentència suposa en essència “un rebuig d’una prohibició general” dels dièsel al país i va destacar les nombroses iniciative­s posades en marxa per rebaixar els nivells de contaminac­ió atmosfèric­a, amb suport del sector. Va afirmar que la indústria s’ha implicat en el canvi de software de milions de models amb la normativa Euro 5 i Euro 6.

La decisió judicial podria afectar els vehicles amb estàndard Euro 5, comprats fa pocs anys

 ?? ANDREAS GEBERT / GETTY ?? Cotxes circulant ahir al Mittlerer Ring de Munic
ANDREAS GEBERT / GETTY Cotxes circulant ahir al Mittlerer Ring de Munic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain