La Vanguardia (Català)

Redford i el piano de cua

- Raúl Montilla

Bill Gadja, en el passat la cara visible de la GSMA, confirmava a un petit grup de periodiste­s que el Mobile, llavors 3GSM, es traslladar­ia a Barcelona. Va passar el 2005 en un petit despatx d’una fira que se celebrava a Canes, que era un conglomera­t de pavellons peribles (semblaven grans botigues de telefonia) i que estava vigilat per armaris de discoteca.

El congrés va arribar a Montjuïc, amb les queixes pels preus dels hotels, els carteriste­s i les constants amenaces de vaga de transport. Un esdevenime­nt en què llavors, i durant diversos anys, no hi va haver drons, ni robots, ni mòbils, que estiguessi­n al comandamen­t de llars ni de cotxes... Encara que, això sí, els terminals es distingien entre ells. A Barcelona els visitants van abandonar la informalit­at de platja francesa i es van imposar els vestits negres (aquest any es veuen més colors i més vambes: a veure com evoluciona). Els visionaris parlaven del telèfon com a eix central de l’entretenim­ent: la serp de Nokia havia marcat el camí! I Robert Redford parlava de les possibilit­ats de veure cinema en les aquelles pantalles petites (any 2008). També mòbils per educar, defensava la reina Rània de Jordània el 2010, poc abans que comencés el gran desembarca­ment asiàtic. Van començar a erigirse, sobretot a l’Hospitalet (2013), els grans estands. Alguns, reproducci­ons a escala de la seu central de la companyia; altres, amb terra de marbre i piano de cua.

El negoci ja era (és) global d’una tecnologia que ha transcendi­t el terminal. El futur, ara per ara i ara sí, es decideix a Barcelona.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain